Archief
WOS

WOS

Meer krapte op woningmarkt: huizen vaker boven vraagprijs verkocht

De woningmarkt in onze regio is voornamelijk interessant voor mensen die hun huis willen verkopen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Er staan minder huizen te koop en daardoor wordt er vaker boven de vraagprijs geboden.

Waar de NVM een jaar geleden nog meldde dat de woningmarkt in 'rustiger vaarwater' was gekomen, zien de makelaars de krapte op de koopwoningmarkt toenemen. In het vierde kwartaal van 2023 zijn de prijzen weer iets gestegen ten opzichte van de laatste maanden van 2022. In Westland lag de gemiddelde transactieprijs op 489.563 euro (stijging van 3,2 procent), in Maassluis op 397.000 euro (+0,8 procent) en in Midden-Delfland op 552.000 euro (+0,5 procent). Zowel in Westland als Maassluis zijn er in totaal wel meer woningen verkocht.

Minder beschikbare woningen

"De resultaten van het vierde kwartaal 2023 laten de dynamiek en veerkracht van de Nederlandse woningmarkt zien. Kopers en verkopers tonen vertrouwen in de markt. De dalende hypotheekrente en stijgende inkomens dragen daar zeker aan bij. Daardoor ziet de NVM het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden. Dat wakkert de concurrentie tussen kopers aan", schrijft de NVM. Die concurrentie leidt tot meer overbiedingen. In Westland is inmiddels meer dan de helft van alle woningen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In het afgelopen jaar was dat ongeveer een derde of minder.

In Maassluis werd in het laatste kwartaal 46 procent van de woningen verkocht voor meer dan de vraagprijs en in Midden-Delfland 44 procent.

Nieuwbouw

De NVM is blij dat er steeds meer nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. "Zo vermindert de druk op de bestaande koopwoningmarkt. Dat is keihard nodig om te kunnen voldoen aan de grote vraag." Ook in onze regio wordt momenteel flink bijgebouwd, onder andere in De Lier (Lierkwartier), 's-Gravenzande (Waelpolder), Kwintsheul (De Driesprong), Maasland (De Houve en er liggen plannen voor de Maaslandse Zoom) en De Kade in Maassluis.

"Laten we ons daarbij niet blindstaren op alleen starterswoningen, maar juist ook woningen voor doorstromers en senioren realiseren", aldus de NVM.