Archief
WOS

WOS

Hoekse Vishandel verkoopt vanaf donderdag weer vis

Je kunt vanaf donderdag weer vis kopen aan de Rechtestraat in Hoek van Holland. De Hoekse Vishandel heeft dan de beschikking over een mobiele kraam voor de deur.

Voor de vishandel begon eerste kerstdag slecht. Bij de kraam ging namelijk maandagochtend kort na 04.00 uur een explosief af. Drie van de vier muren zijn door de luchtdruk ontzet en liggen op straat. De bakoven is verwoest, de koeling is kapot en de zaak ligt bezaaid met witte servetten, plastic bakjes voor de kibbeling, en de zoutbus om gefrituurde patatjes mee te bestrooien. Weinig staat nog op de oorspronkelijke plek. "Ja, de boel is total loss", zegt eigenaar Cees Hofland tegen mediapartner Omroep West. Cobra's, zwaar illegaal vuurwerk uit het buitenland, blijken de boosdoener.

Hofland, die ooit met de verkoop van vis in het Haagse Ockenburgh begon, maakte sinds zijn verhuizing naar Hoek van Holland in 1986 van alles mee. Verschillende soorten kwaliteit van de Hollandse Nieuwe, het klaarmaken van kerstsalades als bedankje aan zijn vaste klantenkring en de noodgedwongen verhuizing van zijn winkel bij het treinstation van Hoek van Holland, omdat het tracé werd aangepast voor de komst van de metro.

Na enig zoeken vindt de Scheveninger een standplaats aan de Rechtestraat. Als het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, lopen de zaken voor Hofland hier eigenlijk prima. De viswinkel heeft namelijk het stempel 'afhaal', en kan zodoende klanten van verse vis, patat en snacks voorzien. "Het waren gouden tijden", kijkt Hofland met weemoed terug.

Timmerman

Zo rooskleurig als de zaken dan lopen, zo gitzwart begint eerste kerstdag dus. Er zit voor de eigenaar en het vierkoppige vaste personeelsbestand niets anders op dan uithuilen, puinruimen en de zaak afsluiten met houten schotten. "Gelukkig is een vriend van mij timmerman, dus die heeft de zaak netjes dichtgetimmerd."

"Wij waren even helemaal terneergeslagen. Wie doet nou zoiets?", gaat de ondernemer verder. Van de daders, die mogelijk op camerabeelden zijn vastgelegd, is geen spoor te bekennen. Of de politie iets met de beelden kan, weet de Hoekse vishandelaar nog niet; daarover heeft de recherche nog niets laten weten. De ontploffing werd veroorzaakt door twee cobra's. Als dit illegale vuurwerk in je hand ontploft, kun je 'm zomaar kwijtraken. Van de drie cobra's is één niet geëxplodeerd exemplaar door de recherche veiliggesteld.

Wie de daders zijn? "Ik heb werkelijk geen idee. Vijanden heb ik niet. En als 81-jarige sta ik al met één been in de hemel. Misschien waren ze wel onder invloed van rotzooi en stuff, anders zou ik het ook niet weten."

Crowdfunding

Tijdens de kerstdagen is direct een doneeractie opgezet. " ik vind het zo verdrietig voor hen", schrijft initiatiefneemster Marieke. " Geen idee hoe en of mensen hierop zitten te wachten. Maar ik dacht, nee heb ik, ja kan ik krijgen. De teller stond woensdagmiddag al op ruim 7.500 euro.

Onderzoek

Een woordvoerder van de politie laat woensdag aan de WOS weten dat er nog geen mogelijke daders in beeld zijn. "Een team doet nu onderzoek en is zeker nog geïnteresseerd in beelden. Dus mochten mensen beelden hebben van die omgeving rond het tijdstip van de explosie dan krijgen we die graag."