Archief

Al 34 jaar een begrip, maar Hoekse Vishandel moet dicht

Een icoon in Hoek van Holland houdt het voor gezien. Eind september sluit Cees Hofland de deuren van de Hoekse Vishandel. De viswinkel staat in de weg voor de Hoekse Lijn, maar verhuizen naar een plekje bij het nieuwe station is geen optie.

Het is een vrolijke boel woensdagavond in de Hoekse Vishandel. "Een juweeltje voor het keeltje, een genotje voor het strotje", klinkt het door de zaak. Maar achter de vrolijkheid van Hofland gaan tranen schuil. Zeker vier jaar was hij in onderhandeling met Rotterdam voor een plekje bij metrostation Hoek van Holland Haven, maar de vraagprijs kan hij niet meer opbrengen.

"De eerste slachtoffers zijn al gevallen door de Hoekse Lijn", begint Cees het interview. "Niet door de metro, maar door zulk soort dingen." Hij doelt op het mislukken van de onderhandelingen en zes man personeel dat eind september op straat staat.

De vishandel is een begrip in Hoek van Holland. De laatste jaren staat het winkeltje op het parkeerterrein voor de veerboot naar Engeland. "Voor Engelsen en Duitsers ben je een begrip, Westlanders komen hier een visje eten. En nu stoppen, mijn hart doet pijn." Zondag 29 september is de Hoekse Vishandel voor het laatst open. "De 30ste moet ik eruit wezen." Toch blijft hij hopen op een wonder.

De gemeente Rotterdam laat in een schriftelijke reactie weten: "Wij hebben vier jaar met de heer Hofland overlegd over een haalbaar koopaanbod dat paste binnen wet- en regelgeving, mede omdat de heer Hofland op de huidige locatie wilde blijven. Dit aanbod is op het laatste moment afgewezen, de heer Hofland heeft gekozen voor een schadeloosstelling."