Archief
Sander Boers

Zeldzame en bedreigde zeeschildpad aangespoeld in 's-Gravenzande

Voor de derde keer in korte tijd heeft Diergaarde Blijdorp wederom een schildpad opgenomen. Het gaat om een onechte karetschildpad, die aanspoelde op het strand van 's-Gravenzande. Een voorbijganger vond het dier.

Deze soort, ook wel bekend onder de naam onechte karetschildpad, behoort tot de grootste zeeschildpaddensoorten ter wereld. Volwassen exemplaren kunnen makkelijk meer dan 100 kilo worden. Het aangespoelde diertje is echter van kleinere aard en weegt iets meer dan een kilo. Waarschijnlijk is het schildpadje ongeveer twee jaar oud.

Het schildpadje is achter schermen opgevangen in een speciale mariene quarantaine bij het Oceanium en onderzocht door de dierenarts. Het diertje was onderkoeld maar is verder onbeschadigd en redelijk actief. De komende dagen wordt het water waarin de schildpad ligt stapsgewijs verhoogd naar 25 graden. Eenmaal op de gewenste temperatuur wordt pas helemaal duidelijk hoe de schildpad eraan toe is. Als alles goed gaat, wordt ook de dikkopschildpad weer uitgezet in zijn natuurlijke habitat.