Archief
Remmert Keizer

Remmert Keizer

Linkse partijen kritisch op burgemeester na protestactie: 'Ontruimen is zwaar middel'

GroenLinks, D66 en PvdA kijken kritisch terug op het handelen van burgemeester Arends vorige week bij de protestactie van KOZP en XR tijdens een raadsvergadering. "De burgemeester besloot de raadszaal te ontruimen en de politie in te schakelen, dat is een zwaar middel", zegt Duncan Plomp (GL) tegen de WOS.

De gemeenteraadsvergadering van gemeente Westland werd woensdagavond onderbroken door actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion (XR). "De actievoerders zeiden bij binnenkomst direct dat het een vreedzaam protest was", zegt Plomp daarover. De raadsvergadering werd geschorst vanwege de onaangekondigde actie. In de raadszaal reageerden raadsleden verschillend op de actie. Er werd onder meer geroepen naar de actievoerders: "Houd je bek, joh." Plomp is van mening dat dit soort uitlatingen niet gepast zijn. "Je hoort daarin als raadslid terughoudend te zijn."

De politie werd ingeschakeld. Agenten gaven de actievoerders de kans de raadszaal te verlaten, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Hierop besloten agenten met gepast geweld de actievoerders naar buiten te slepen. "De burgemeester en politie hebben hier uitstekend gehandeld", zegt fractievoorzitter Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland. Plomp denkt daar anders over en zegt dat het geweld misschien niet nodig was geweest, als de burgemeester met de actievoerders in gesprek was gegaan. Hij verwijst daarbij naar een soortgelijke protestactie die een dag later plaatsvond in Bunschoten. Daar is de burgemeester wel met de actievoerders in gesprek gegaan en zijn er afspraken gemaakt, waarna de demonstranten de zaal verlieten. GroenLinks, D66 en PvdA hebben daarom vragen gesteld aan het college van B en W over het handelen bij de protestactie.

Keizer vindt dat burgemeester Arends er goed aan heeft gedaan om niet met de actievoerders in gesprek te gaan en de zaal te laten ontruimen. Hij staat daarom volledig achter het handelen van Arends en de politie. "Wij gaan vragen stellen over de kosten. Er moest namelijk politie aan te pas komen, het gemeentehuis moest langer openblijven, ambtenaren moeten betaald worden voor overwerk etc. Wij willen weten of die kosten verhaald gaan worden op de aangehouden actievoerders", vertelt Keizer aan de WOS. Hij is niet te spreken over de actie van KOZP en XR: "Die lui moeten lekker wegwezen."

Fractiemedewerker bij XR

GroenLinks-fractiemedewerker Joren Kortekaas is actief bij Extinction Rebellion in Den Haag en wordt in verband gebracht met de actie. Kortekaas zelf zegt echter van niets te weten, om belangenverstrengeling te voorkomen. "Ik had gevraagd om mij niets te vertellen als er iets gepland zou worden in het Westland en dat is ook niet gebeurd. Vanuit de andere kant vertelt Duncan mij niets over wat de raad en het college met deze casus deden."

Bekijk hier de videobeelden bij de protestactie:

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland