Archief
District 8

District 8

Raadsvergadering Westland onderbroken door actie KOZP en XR

De raadsvergadering van de gemeente Westland is woensdagavond onderbroken. Dat gebeurde nadat actievoerders de raadzaal betraden.

De vergadering was nog geen half uur onderweg toen deze werd onderbroken door de demonstranten. Ze hadden spandoeken mee waar onder andere KOZP op stond, de afkorting van Kick Out Zwarte Piet. Ook de actiegroep Extinction Rebellion (XR) was aanwezig. Burgemeester Arends heeft de vergadering daarop direct geschorst. De raadsleden werden verzocht de zaal te verlaten.

De actievoerders zijn uit het gemeentehuis verwijderd. Vijf van hen zijn vervolgens door de politie gearresteerd. Dat gebeurde omdat de actievoerders de zaal volgens burgemeester Arends niet wilden verlaten. "Ik heb de politie toen gevraagd om ze uit de zaal te verwijderen. Er zal morgen aangifte gedaan worden wegens het verstoren van de orde", aldus Arends nadat de vergadering een uur later weer werd hervat.

Jan Bogaard van Westland Verstandig kon vervolgens zijn betoog hervatten, dat een uur daarvoor onderbroken werd. Hij wist daarbij weer luchtigheid in de raadzaal te brengen met de opmerking: "Ik ben zeer attent met het feit dat dit niet van mijn spreektijd is afgegaan."

Het moment dat de actievoerders de raadzaal betraden.

Intocht

De protestactie gebeurt nog geen maand na de acties tijdens de Lierse intocht van Sinterklaas. Een deel van de pieten was toen zwart. Daar was KOZP het niet mee eens, waardoor er protestacties werden aangekondigd. Die werden vervolgens weer beantwoord met protestacties van voorstanders van zwarte piet.

Remmert Keizer

Strafbaar

Update donderdag 10.45 uur:
Burgemeester Arends heeft donderdagochtend gereageerd op de gebeurtenissen tijdens de raadsvergadering: "Het verstoren van de orde van een openbare vergadering van een volksvertegenwoordigend orgaan is strafbaar. Aandacht vragen voor een bepaald onderwerp door het verstoren van een dergelijke vergadering hoort niet; het is ondermijning van de democratische rechtsorde. Ik ben altijd bereid om in gesprek te gaan, maar ik zal nooit ruimte geven voor het aantasten van de lokale democratie"

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland