Archief
WOS

Geen regiogenoten in Tweede Kamer, Vrolijks populairste kandidaat

Op basis van de verkiezingsuitslag komen er de komende vier jaar geen politici uit onze regio in de Tweede Kamer. Geen van de zes kandidaten haalde daarvoor genoeg voorkeurstemmen.

Dit blijkt uit de definitieve uitslag die vrijdagochtend is bekendgemaakt door de Kiesraad. Voor een voorkeurszetel had een kandidaat ten minste 17.388 stemmen nodig. De Maassluise Iris Vrolijks (GroenLinks-PvdA) blijkt van de zes politici uit onze regio landelijk gezien de meeste stemmen te hebben behaald: 5.491; dat is dus bij lange na niet genoeg. Zij stond op plek 38. GroenLinks-PvdA kwam tot 25 zetels.

Peter Valstar, die sinds 2021 voor de VVD in de Kamer zat, mag zijn spullen in Den Haag opruimen. Hij stond op de kandidatenlijst op plek 26, terwijl zijn partij 24 zetels behaalde. De 's-Gravenzander zelf kreeg in totaal 3.611 voorkeursstemmen. Alleen als de VVD deel gaat uitmaken van het kabinet en ministers/staatssecretarissen levert uit de kandidaten die boven hem staan, kan hij nog terugkeren. Eerder liet lijsttrekker Dilan Yesilgöz echter weten dat de VVD door het grote zetelverlies geen zitting wil nemen in het kabinet.

Vermer, Chaoui, Schot en Van der Voort

De overige vier kandidaten stonden eveneens te laag op de lijst om direct een zetel te behalen. Ook het aantal voorkeursstemmen was niet genoeg.

  • Jenny Vermeer (CDA): 786 stemmen;
  • Rachida Chaoui (CDA): 301 stemmen;
  • Marise Schot (Splinter): 60 stemmen;
  • Jasper van der Voort (FvD): 52 stemmen.