Archief
WOS

Stuk minder stemmen voor VVD-kandidaat Valstar

Peter Valstar heeft bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in 'zijn' eigen Westland 2.419 stemmen gehaald. Dat zijn er zo'n 700 minder dan tijdens de verkiezingen twee jaar terug.

De inwoner van 's-Gravenzande stond op de VVD-lijst op plek 26. Omdat zijn partij nu tot 24 zetels kwam, is Valstar voor een terugkeer in de Kamer in eerste instantie afhankelijk van voorkeurstemmen. In 2021 waren er 17.372 stemmen nodig voor een zetel. Hoeveel dat er dit jaar zijn, wordt pas vrijdag bekend. Maar op basis van alleen stemmen uit onze regio (Westland, Maassluis, Midden-Delfland en Hoek van Holland) komt hij daar bij lange na niet aan. Dat zijn er namelijk 2.643.

Dat Valstar nu een stuk minder stemmen kreeg, is mede te verklaren door het feit dat ook zijn partij kleiner is geworden.

Jenny Vermeer en Iris Vrolijks

Er deden dit jaar zes inwoners van onze regio mee aan de verkiezingen. Geen van hen stond hoog genoeg op de lijst voor een zetel in de Tweede Kamer. Na Valstar is CDA-kandidate Jenny Vermeer uit 's-Gravenzande de populairste in de regio, met 624 stemmen. Daarvan komen er 581 uit haar eigen Westland.

De Maassluise Iris Vrolijks van GroenLinks-PvdA kwam tot 459 stemmen, waarvan 374 uit haar eigen stad. De dochter van partijprominent Mariëtte Hamer zag het aantal stemmen van twee jaar geleden wel verdubbelen.

Rachida Chaoui (Wateringen, CDA) behaalde 45 stemmen, Jasper van der Voort (Monster, FvD) 23 en de Westlandse Marise Schot (Splinter) 16 stemmen.