Archief

Westlandse Marise Schot is kandidaat voor Tweede Kamer

Marise Schot doet, naast haar freelance werk in de zorg, mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Zij staat als nummer 22 op de kieslijst van politieke partij Splinter.

De reden dat Schot meedoet aan de verkiezingen heeft alles te maken met haar grote passie voor mantelzorgers.

Zorg

"In de corona-tijd heb ik een berichtje op Facebook gezet", vertelt Schot aan de WOS. "Ik schreef dat wij als mantelzorgers, want ik heb een zoontje die zorgintensief is, eigenlijk altijd in een lockdown leven. Mijn bericht werd toen opgepakt door Femke Merel van Kooten, die lijsttrekker is van Splinter. Zij heeft Kamervragen gesteld over dit onderwerp. Ik heb haar leren kennen als een fijne en integere vrouw met hart voor de zorg."

Een kennismaking die smaakte naar meer, want Schot vond gehoor in de politiek. Iets wat niet vanzelfsprekend is in de zorg.

"Mantelzorgers zijn zo druk met zorg verlenen dat die geen tijd hebben om te staken, of om politieke gesprekken te voeren", zegt Schot. "Terwijl wij bang zijn dat bezuinigingen in de zorg, en de drukte in de zorg, meerdere mensen gaan raken. Ik wil (namens Splinter) daar als eerste groep voor opstaan. Dat voelt voor mij als een stukje voldoening. In de zorg loop je tegen bepaalde dingen aan waar je over kan klagen en boos over kunt worden. Maar als ik dat kan veranderen en omzetten in de politiek, dan geeft mij dat positieve energie."

Artikel gaat verder onder de video.

Kleine kans op succes

Conform de laatste peilingen lijkt Splinter geen grote partij te worden. Hierdoor is de kans op een plek in de Tweede Kamer, als nummer 22 op de kieslijst, niet heel groot. Iets waar Schot zich van bewust is.

"Ik sta als lijstduwer op de lijst. Mochten er veel voorkeursstemmen op mij komen dan zal ik overwegen om de kamer in te gaan. Voor nu ben ik vooral ambassadeur voor mantelzorgers en geef ik mijn expertise op dit gebied. En dat is een bewuste keuze."

Maar wat als de voorkeursstemmen toch massaal binnenstromen? "Dan ga ik ervoor", zegt Schot. Zeker als mensen in mij geloven. En als blijkt dat mantelzorg een belangrijk thema is voor mensen. Dan ga ik mij daarvoor inzetten!"

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 22 november 2023.