Archief
WOS

WOS

In Ter Heijde en Heenweg stemde meer dan 40 procent op PVV

De PVV was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in Westland behoorlijk populair. De partij van Geert Wilders behaalde hier bijna een derde van alle stemmen. De PVV was het populairst in de kernen Ter Heijde en Heenweg.

Dat blijkt uit een analyse van de uitgebrachte stemmen per stembureau door de WOS. In Ter Heijde kwam de PVV tot liefst 45 procent en in Heenweg bijna 43 procent. Ook in Maasdijk (39 procent) en Hoek van Holland (37 procent) stemde een groot deel van de kiezers op de PVV.

In Midden-Delfland behaalde de PVV relatief gezien de minste stemmen. Zowel op gemeentelijk niveau als in Maasland en Den Hoorn eindigde de partij op de tweede plaats achter de VVD. Alleen in Schipluiden kwam de PVV op de eerste plaats, al behaalde de lijst van Wilders daar procentueel wel het laagste aantal stemmen: 19 procent.

GroenLinks/PvdA

Onze regio is historisch gezien tamelijk conservatief. Dat is ook te zien aan de uitslag van GroenLinks/PvdA. Landelijk gezien kwam die terecht op de tweede plaats, maar in onze regio komt het links-progressieve blok pas als vierde, achter Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt. Op dorpsniveau is GroenLinks/PvdA alleen in Den Hoorn de derde partij.

Relatief de minste linkse stemmers vind je in Maasdijk, waar de progressieven met 2,6 procent op de zevende plek eindigden. Bij eerdere verkiezingen bleek al dat er in dit dorp vrij rechts wordt gestemd. In Maasdijk eindigden de BoerBurgerBeweging, het CDA en Forum voor Democratie hoger dan GroenLinks/PvdA. In Heenweg en de Lier eindigde het linkse blok op de zesde plaats.

Een overzicht van de top-10 per kern is te vinden op onderstaande kaart. Heb je moeite met het bekijken van de kaart, klik dan hier.

Het CDA doet het, vergeleken met de landelijke uitslag, in onze regio nog altijd relatief goed. De christendemocraten behaalden landelijk slechts 3,3 procent. Op Hoek van Holland na kwam de partij in alle dorpskernen tot een hoger percentage. In Maasland was het zelfs 8,83 procent. Ook in De Lier (7,50 procent), Heenweg (7,42 procent) en Maasdijk (7,21) behaalde het CDA een behoorlijk deel van de stemmen.

Toch is het een stuk minder dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Toen behaalde het CDA in de meeste Westlandse kernen ten minste 10 procent van de stemmen; in Heenweg zelfs 16 en in De Lier 14 procent.

Hoek van Holland stemt anders dan Rotterdammer

Net als bij de afgelopen verkiezingen voor Provinciale Staten, blijkt ook nu dat er in Hoek van Holland anders wordt gestemd dan in Rotterdam. Waar de PVV op gemeentelijk niveau nipt de grootste werd (21 procent), is de partij van Wilders in de Hoek ruim de grootste (37 procent). GroenLinks/PvdA is over heel Rotterdam gezien de nummer 2 (20 procent) en in Hoek van Holland pas de nummer 4 (8 procent). In Rotterdam deed ook Denk het goed met 10 procent van de stemmen, terwijl die partij in Hoek van Holland niet eens 1 procent behaalde.