Archief
WOS

WOS

Geen GroenLinks, maar BBB op 1: Hoekenees stemt anders dan Rotterdammer

De inwoners van Hoek van Holland hebben bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen voor een groot deel anders gestemd dan de gemiddelde Rotterdammer.

Waar GroenLinks in de gemeente Rotterdam de grootste werd (14 procent van de stemmen), eindigt die partij in het kustdorp slechts op de zevende plek (6 procent). Daar haalde juist de BoerBurgerBeweging de meeste stemmen (20 procent). De boerenpartij komt in Rotterdam als vijfde uit de bus. De enige overeenkomst is dat de VVD zowel in de Hoek als in Rotterdam in z'n geheel op de tweede plek eindigt. Dat blijkt uit een vergelijking van de processen verbaal van de Hoekse stembureaus met de totale uitslag in de gemeente.

Hoek van Holland is onderdeel van de gemeente Rotterdam. Maar de Coolsingel ligt op 30 kilometer rijden van het Hoekse Brinkplein. En ook gevoelsmatig is de afstand enorm, bleek eerder al uit onderzoek van de WOS.

Meer Westlander

De Hoekenees lijkt qua stemgedrag iets meer op een Westlander dan een Rotterdammer. Waar in de gemeente Rotterdam naast GroenLinks ook D66 het goed doet, hebben Hoekenezen juist de PVV en JA21 hoog staan. Die rechtse partijen doen het in Westland ook erg goed. Alleen het CDA - in Westland de derde partij - komt in Hoek van Holland minder goed uit de bus.