Archief
Archief WOS

Archief WOS

EBS: lijn 30 niet over Ambachtsweg

De gemeente Westland moet opnieuw met EBS om tafel voor de route van buslijn 30 tijdens de werkzaamheden in Wateringen aan Herenstraat/Oosteinde, die half januari beginnen. De vervoerder heeft aangegeven niet via de Ambachtsweg te kunnen rijden.

Dit schrijft het college aan de gemeenteraad. De raad wilde tijdens de werkzaamheden, die ruim een half jaar duren, de Ambachtsweg weer in beide richtingen openstellen. Het college is de raad deels tegemoetgekomen door autoverkeer alleen in de richting Den Haag toe te staan. Wel komt er een vrachtwagenverbod om conflicten tussen vrachtverkeer en langzaam verkeer op de smalle rijbaan alsmede trillingshinder voor de woningen te voorkomen. Fysieke ingrepen om de snelheid terug te brengen zijn niet mogelijk, aldus het college.

Het probleem van de busroute blijkt daarmee echter niet opgelost. De gemeente had de indruk dat lijn 30 wel via Plein, Kerklaan, Ambachtsweg en Erasmusweg naar Rijswijk kon rijden. Maar EBS heeft laten weten dat door de toename van het verkeer met bijbehorende vertragingen en het missen van aansluitingen geen gebruik kan worden gemaakt van de Ambachtsweg. Dat geldt ook voor een route via de Poeldijkseweg. Het college gaat nu op korte termijn alternatieve routes bespreken met EBS.

Om de bereikbaarheid van het Wateringse centrum te verbeteren tijdens de werkzaamheden, wordt niet alleen onderzocht of tijdens de weekenden Herenstraat en Oosteinde vanuit Den Haag opengesteld kunnen worden. Ook wordt bekeken of de doorstroming op de kruising Poeldijkseweg/Erasmusweg verbeterd kan worden. "We kiezen voor maatregelen die we op een zo verkeersveilige manier willen uitvoeren", schrijft het college. Met Den Haag wil het college gaan praten over een aanpassing van de verkeerslichten op het kruispunt Ambachtsweg/Erasmusweg.

'Maak me zorgen om fietsers en kinderen'

De WOS peilde vrijdag de stemming onder bewoners over de tijdelijke heropening van de weg. "Ik vind het niet zo’n strak plan, omdat er hier heel hard gereden wordt en ik me zorgen maak om de fietsers en kleine kinderen", zegt een vrouw. "En aangezien al mijn kleinkinderen hier wonen ben ik toch tegenstander van dit gebeuren", vult een man haar aan. "Mensen rijden hier als een gek", vindt een jongeman. "Er zitten geen hobbels in de weg, je kunt hier 80 kilometer per uur rijden als je dat wil."

Een andere man toont meer begrip voor de beslissing om de weg in één richting te openen. "Gezien de verkeerssituatie in Wateringen, is dat voorlopig een goede oplossing. Dat het verkeer vanuit Wateringen richting Den Haag tijdelijk gebruik kan maken van de Ambachtsweg is wat mij betreft oké."

Wel maken alle bewoners die de WOS sprak zich druk om één ding: het gebruik aan communicatie. "Dit besluit komt wel als een soort verrassing", zegt de één. "Er moet beter gecommuniceerd worden en geluisterd naar elkaar en ook naar de bewoners, zodat er een juiste oplossing gevonden kan worden voor iedereen", laat een ander weten.

Categorieen:
Nieuws Politiek Wateringen