Archief
WOS

Per 1 januari autoverkeer via Ambachtsweg richting Den Haag, maar niet andersom

Om enige verlichting te brengen in de verkeersproblemen in Wateringen zal per 1 januari zal de Ambachtsweg in de richting van Den Haag (Erasmusweg) worden opengesteld voor autoverkeer.

Dat heeft wethouder Pieter Varekamp dinsdagavond meegedeeld in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad. De maatregel heeft onder meer te maken met de ingrijpende werkzaamheden die vanaf januari beginnen op de route Oosteinde-Herenstraat.

Varekamp verwees naar eerdere aandrang vanuit de gemeenteraad, onder meer in een motie die in september door een ruime meerderheid van de raad is aangenomen. "Dit doet in zekere mate afbreuk aan de verkeersveiligheid, maar het is in het algemeen belang van een goede verkeersdoorstroming", aldus de wethouder.

Zijn mededeling leidde in eerste instantie tot verwarring bij bewoners van de Ambachtsweg. Zij vreesden dat ze bij de invoering van eenrichtingsverkeer zelf een heel eind zouden moeten gaan omrijden om in het centrum van Wateringen te komen. Varekamp legde later tijdens de vergadering uit, dat het eenrichtingsverkeer feitelijk alleen zal gelden voor het laatste stukje van de Ambachtsweg, waar nu een poller staat. Omwonenden kunnen dus richting het centrum blijven rijden.
Overigens is het de bedoeling dat de buslijn van EBS vanaf januari ook in één richting over de Ambachtsweg rijdt.
In december gaat de gemeente een en ander toelichten aan de omwonenden.

Herenstraat

In verband met de werkzaamheden op de route Oosteinde-Herenstraat is er vanuit de kring van de winkeliers gevraagd om (tijdelijk) de rijrichting in de Herenstraat om te draaien: dus inrijden vanaf het Plein/Heulweg. Ook burgers hebben deze aanpassing gesuggereerd.

Wethouder Varekamp legde uit waarom dit eigenlijk niet kan. "Er zijn veel verkeerstechnische- en veiligheidsbezwaren", begon Varekamp. Om te beginnen zou de kruising van de Herenstraat met de Heulweg/Plein moeten worden aangepast en ook een kunstwerk (de vis) verwijderd moeten worden, zodat auto's de juiste bocht naar de Herenstraat kunnen maken.
"Verder doet het afbreuk aan de verwachting van andere verkeersdeelnemers, zoals fietsers. Die rekenen daar niet op. Dat brengt verkeersonveiligheid met zich mee. Er zit verder een snelheidsverschil tussen de Herenstraat, waar een 30 km-regime geldt, en de Heulweg, waar een 50km-regime geldt. Dan moet je dus opstelruimte hebben om auto's veilig die straat in te laten gaan, maar die is er dus niet", aldus Varekamp. Ook zou in verband met het omdraaien van de rijrichting nog een aanpassing gemaakt moeten worden op de kruising met het Tolland.

De wethouder wees er op, dat de Herenstraat wel bereikbaar blijft via Het Tolland. Verder is hij met de aannemer in gesprek om te bereiken dat in de weekenden de Herenstraat wél bereikbaar zal zijn vanaf het Oosteinde.

In onderstaande video reageren bewoners op het nieuws.