Archief
District 8

District 8

Bewoners strijdbaar na twee explosies: 'We laten ons niet wegjagen'

"Ik laat me niet wegjagen", zegt de hoofdbewoner van het huis aan de Prins Clausstraat in Wateringen waar woensdag- op donderdagnacht voor de tweede keer in korte tijd een explosie plaatsvond. Hij zegt geen idee te hebben wie er achter de aanslagen zit. "Maar we zijn wel een beetje bang, waar stopt dit?"

Gesneuvelde ruiten, overal glasscherven, een ontzette voordeur en rookschade. De ravage bij de woning is groot. "De schade is groter dan de vorige keer", aldus de bewoner. "Ook alle kamers binnen liggen bezaaid met glasscherven."

Volgens de bewoner hebben zijn kinderen weinig van de enorme explosie meegekregen. "Ze slapen aan de achterkant van de woning, godzijdank. Het gaat goed met hen en met mijn vrouw ook. We zijn allemaal ongedeerd gebleven."

Tekst gaat verder onder de video.

'Voelen ons niet meer veilig'

Toch is het opvallend dat de woning in nog geen twee maanden tijd voor de tweede keer het doelwit is van een explosie. Omwonenden wisten na de eerste explosie op 6 oktober te vertellen dat de eigenaar van de woning handelt in exclusieve auto's en denken dat het daarmee te maken heeft.

De eigenaar van de woning zegt zelf dat hij geen idee heeft wie er achter zit. "Ik heb geen vijanden", benadrukt hij. "Ik zou het echt niet weten." Of hij in de Prins Clausstraat blijft wonen, weet hij nog niet. "Dat zijn zaken waar ik geen antwoord op heb. We voelen ons in elk geval niet meer veilig. Aan de andere kant wil ik me ook niet laten wegjagen."

Burgemeester sluit woning

Ook buurtbewoners gaan niet meer met een gerust gevoel slapen. "Het is voor de tweede keer in korte tijd", aldus een buurman. "We wonen er pal naast. Ik heb zelf vijf kinderen, we voelen ons best bang." De hoofdbewoner hoopt dat de politie verder komt met het onderzoek.

Na de eerste explosie trof de gemeente Westland maatregelen en werd het camera- en politietoezicht in de straat aangescherpt. De geplaatste camera werd echter een maand later weer weggehaald uit de straat en stond er dus niet tijdens de tweede explosie. "Reden om deze camera onlangs te verwijderen was dat de rust was teruggekeerd. Cameratoezicht is wettelijk alleen toegestaan als de situatie daarom vraagt", aldus de woordvoerster van de gemeente Westland tegen de WOS. Wel is er nu weer reden genoeg om een camera plaatsen. "Het cameratoezicht wordt vandaag (donderdag, red.) nog gerealiseerd."

Burgemeester Arends zegt zich ernstig zorgen te maken over de explosies en heeft besloten de woning voor een periode van drie maanden te sluiten.