Archief
WOS

WOS

Wethouder Van Staalduinen ziet lichtpunt voor kwekerij Sonnehoeck

Wethouder Carlieke van Staalduinen van de gemeente Westland heeft "weer een klein beetje hoop" dat het alsnog goed komt met de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul.

Van Staalduinen zei dit maandagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Enkele raadsfracties hadden grote zorgen geuit over het voortbestaan van de enige kwekerij die de status van rijksmonument heeft.

Na het overlijden van grondlegger Geo van Leeuwen in maart vorig jaar zijn er strubbelingen ontstaan tussen de twee bij Sonnehoeck betrokken stichtingen: de stichting die eigenaar is van het complex aan de Holle Watering en de stichting die zich bezighield met de exploitatie van de kwekerij. Tot kort voor zijn dood leidde Van Leeuwen de kwekerij. Daarna ontstond er een diepgaand meningsverschil over de vraag welke van de twee stichtingen een tuinbaas zou moeten aanstellen.

Het verschil van inzicht werd zo groot dat in april dit jaar door GBW-raadslid André van den Berg aan toenmalig wethouder Barend Rombout werd gevraagd om te bemiddelen. Rombout bleek daar al mee bezig te zijn geweest. Hij meldde dat beide stichtingen akkoord waren met de inschakeling van een mediator.

Einde exploitatie-stichting

Als opvolger van Rombout, meldde Van Staalduinen maandagavond dat het de ingeschakelde conflictbemiddelaar niet gelukt was om beide partijen aan tafel te krijgen. Dat leidde er uiteindelijk toe, dat de exploitatie-stichting op 5 september aan het college van B en W van Westland berichtte dat zij de handdoek gooide. Dit betekende tevens het vertrek van een groot aantal vrijwilligers.

Van Staalduinen is vervolgens in gesprek gegaan met de Stichting Monument Sonnehoeck, de eigenaar van het complex. Daarin is volgens haar nog niet gesproken over de gevraagde financiële steun van de gemeente. Zij wil eerst een zogeheten businesscase zien. "De stichting moet proberen ook elders geld te krijgen en niet alleen naar de gemeente kijken", zei ze.
Haar voorzichtige optimisme werd nog niet gedeeld door CDA-raadslid Cor van der Mark. "Het is een bende. Als we niet oppassen, gaat het echt ten gronde", was zijn prognose.

De WOS bracht afgelopen week een bezoek aan de kwekerij om de stand van zaken in beeld te brengen: