Archief

Lierse scheidsrechter: 'Ik moest onder politiebegeleiding naar mijn auto'

Remco Broekhuizen kreeg het tijdens de voetbalwedstrijd DHSC-Onze Gezellen in Utrecht flink voor zijn kiezen. Nadat hij DHSC een vierde rode kaart gaf, werd hij door spelers geïntimideerd en bedreigd. Uiteindelijk is hij van het veld gelopen en is de wedstrijd gestaakt.

Broekhuizen merkte pas laat op dat de situatie uit de hand zou lopen: "De eerste helft en een groot deel van de tweede helft verliep vrij sportief", zegt hij in de WOS-talkshow Aan Tafel. Hij begon de dreigende sfeer op te merken, nadat hij een "verkeerde inworp voor de thuisploeg (DHSC, red.) overrulede en daardoor twee spelers met twee keer geel van het veld moest sturen." Deze spelers scholden en bedreigden hem al op dat moment. Desondanks besloot hij de wedstrijd voort te zetten.

Drie minuten voor het einde escaleerde de wedstrijd opnieuw. Een doorgebroken speler van Onze Gezellen werd neergehaald door de keeper van DHSC, wat resulteerde in een directe rode kaart van de scheidsrechter. Dit zette kwaad bloed bij de DHSC-spelers.

John Groeneweg

Volgens Broekhuizen werd hij, terwijl hij de rode kaart gaf, direct omsingeld door de spelers en staf van de thuisploeg. Waarna ze hem "uitscholden en begonnen te duwen en trekken." Doordat hij midden in de groep stond, kon de scheidsrechter ook niet van het veld af. "Er waren twee personen die begonnen met bedreigingen en zelfs doodsbedreigingen en deze kwamen ook meermaals te dichtbij." Hij was daarom maar wat blij, toen iemand van Onze Gezellen hem kwam helpen om van het veld af te komen.

Desondanks hielden de bedreigingen niet op. Zelfs toen de scheidsrechter probeerde het veld te verlaten, achtervolgde een man van DHSC hem om hem "te bedreigen met een voorwerp." Deze man werd uiteindelijk door DHSC zelf teruggeroepen, maar toen Broekhuizen bij zijn kleedkamer aankwam, probeerde dezelfde man hem opnieuw aan te vallen.

Uiteindelijk moest zelfs de politie er aan te pas komen. De arbiter moest door agenten naar zijn auto worden begeleid, omdat de speler nog steeds op hem stond te wachten.

Gevolgen

Door dit incident heeft Broekhuizen overwogen met fluiten te stoppen, maar hij geeft aan door te willen gaan. "Ik ben van mezelf geen wegloper. Ik laat niet toe dat deze personen mijn hobby afnemen." DHSC heeft het gedrag van het team veroordeeld en besloten het team terug te trekken uit de competitie vanwege het onacceptabele gedrag.

Het hele gesprek met Remco Broekhuizen zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.