Archief
WOS

WOS

Mooiste vogels van het Westland te zien in Monster: 'Niveau is hoog'

Van de kleurrijke Gouldamandine tot allerlei soorten parkieten: vogelvereniging Westland houdt vrijdag en zaterdag de jaarlijkse vogelshow in gebouw De Haven in Monster.

In onze regio worden er tegenwoordig nog maar twee vogelshows gehouden. Twee weken terug was er één in Maasland en nu deze in Monster. Vroeger waren er meer shows. "Zes jaar geleden zijn Naaldwijk, Monster en De Lier gefuseerd tot één Vogelvereniging Westland", weet bestuurslid Koos van der Salm. De vereniging bestaat uit 145 leden, van wie er 40 actief zijn. Die doen mee aan de show en bezoeken ledenavonden.

De vogelshow wordt bewust pas aan het einde van het jaar gehouden. "In het voorjaar komen de vogels uit het ei, in de zomer gaan ze door de eerste rui heen en dan komen ze in september, oktober pas echt op kleur. Dan zijn ze geschikt om op een show te staan waar ze aan eisen moeten voldoen om punten te krijgen."

Woensdag zijn alle vogels gekeurd. Bij de officiële opening die donderdagavond wordt gedaan, wordt duidelijk welke vogels het beste hebben gescoord.

Landelijk niveau

Behalve regionale vogelshows, zijn er ook landelijke tentoonstellingen. "Er zitten hier een paar liefhebbers bij die het ook landelijk goed doen", vertelt keurmeester Peter Dullaard. "Het niveau is hier hartstikke hoog."

Van der Salm vult aan: "Binnen onze vereniging hebben wij tien tot vijftien wereldkampioenen gehad de afgelopen jaren. Daaraan kun je zien dat we een behoorlijk hoog niveau hebben."

Stemmen

Tijdens de keuring op woensdag, werd er in De Haven ook gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Veel mensen zien zo iets van de vogelshow. We hopen dat het daardoor op vrijdag en zaterdag ook nog wat drukker is."