Archief
WOS Archief

WOS Archief

Burgemeester Bouke Arends over demonstraties bij intocht: 'Hou het gezellig'

Burgemeester Bouke Arends roept in een interview met de WOS op om de intocht in De Lier voor iedereen gezellig te laten verlopen. Volgens hem is het belangrijk dat de kinderen niet de dupe worden van de demonstraties en de reactie daarop.

Zijn keuze om de kleur van de Pieten aan de sinterklaascomités te laten, is volgens hem gebasseerd op dat hij niet verantwoordelijk is voor de intochten: "Wij financieren dat niet, we faciliteren dat niet, dus wij hebben ook geen zeggenschap over de invulling van de intochten." Bovendien vindt hij dat de kleur van de Pieten een discussie is die binnen de samenleving speelt en die wil hij daar graag houden: "Als burgemeester heb ik geen enkele formele bevoegdheid om de kleur van de medewerker van Sinterklaas te bepalen."

Toch wil hij wel een verbindende rol opzich nemen, om de sinterklaascomités te verbinden met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom heeft hij woensdag zowel Kick Out Zwarte Piet (KOZP) als de sinterklaascomités aan tafel gehad. Volgens hem was dit een respectvol gesprek. "Ik heb heel veel respect en bewondering voor de manier waarop de sinterklaascomités hun standpunten naar voren hebben gebracht. (...) Ik heb ook heel veel bewondering en respect voor de manier waarop de woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet heeft uitgelegd wat het doet met mensen die zich daar wel door gehinderd voelen." Volgens hem kwam dat binnen bij de sinterklaascomités, maar er is uiteindelijk geen overeenstemming gekomen tussen de groepen.

Een oproep om zwartgeschminkt naar de intocht te gaan, is nog geen demonstratie.

Bouke Arends

Naar aanleiding van dat gesprek heeft Kick Out Zwarte Piet aangekondigd te gaan demonstreren bij de intocht in De Lier. Volgens Arends zou dit gaan om ongeveer 150 demonstranten. Demonstreren is volgens de burgemeester hun grondrecht en daarom is er een plek aangewezen waar dit kan gebeuren. De demonstratie leidde tot veel verzet bij voorstanders van Zwarte Piet. Op sociale media is daarom een een tegendemonstratie aangekondigd, door zwart geschminkt naar De Lier te komen. Hoewel dit geen officiële demonstratie is ("een oproep om zwartgeschminkt naar de intocht te gaan, is niet aan te merken als demonstratie"), is volgens de burgemeester ook dit hun grondrecht. Maar hij hoopt wel dat het allemaal gezellig verloopt.

Op sociale media gingen er namelijk al oproepen rond om geweld te gebruiken richting de demonstranten van KOZP. Arends roept daarom iedereen op om het 'een gezellig kinderfeest' te houden. Zelf zegt hij er veel mee bezig te zijn: "We zijn er volop mee bezig om alles in goede banen te leiden. Ik hoop ook echt dat dat goed zal gaan, met name ook voor al die mensen die zich belangenloos inzetten voor het organiseren van die intocht."

Bekijk het gehele interview of lees het hier nog even na:

Enige demonstratie in Westland

Niet alleen in De Lier, maar ook in een aantal andere kernen is in elk geval een deel van de Pieten nog zwart geschminkt. Volgens de burgemeester zijn er voor die dorpen géén demonstraties aangemeld.

Ook lokale politici roepen op om het vreedzaam te laten verlopen. Tijdens een gesprek bij Aan Tafel zijn Jenny Vermeer (CDA), Peter Valstar (VVD), Iris Vrolijks (Groenlinks-PvdA) en Jasper van der Voort (Forum voor Democratie) het erover eens dat demonstreren een grondrecht is. Toch moet het niet ten koste gaan van de kinderen, zij vinden daarom dat KOZP beter een andere dag of ander plek hadden moeten kiezen.