Archief
WOS

WOS

Burgemeester Arends spreekt zich uit over demonstraties bij intocht

Burgemeester Bouke Arends geeft tekst en uitleg bij de demonstratie rond Zwarte Piet in De Lier.

Wat is het standpunt van de gemeente over de kleur van Zwarte Piet?
Gemeente Westland is niet verantwoordelijk voor de intochten van Sinterklaas in de diverse dorpen. Daar zijn comités voor die organiseren dat zelf. Wij financieren dat niet, we faciliteren dat niet. Dus wij hebben ook geen zeggenschap over hoe de invulling van die intochten gaat. Dus dat laten we over aan de plaatselijke comités.

Waarom kiest u er niet voor, gezien de aangekondigde demonstratie, zelf de regie in handen te nemen en te zeggen: alle pieten worden roetveeg?
Als burgemeester heb ik geen enkele formele bevoegdheid om de kleur van de medewerkers van Sinterklaas te bepalen. Dat is ook een verantwoordelijkheid van de comités en het is ook een discussie in de samenleving. En ik laat die discussie ook daar waar die hoort in de samenleving. Ik zie voor mij wel een rol weggelegd als het gaat hoe kan ik een verbindende rol vervullen tussen Sinterklaas en de gemeente. Dus dat is echt een rol als gesprekspartner slash bemiddelaar. Dat is de typische rol die een burgemeester als verbinder in de samenleving op zich kan nemen.

Hoe zorgt u ervoor dat de kinderen geen last ondervinden van de demonstratie?
Samen met het Sinterklaascomité en de politie zorgen we ervoor dat er allerlei maatregelen zijn getroffen om de Sinterklaasintocht veilig en verantwoord te kunnen laten plaatsvinden. En mijn oproep zou ook zijn, laten we er met elkaar voor zorgen dat het een veilig feest is. Met name voor alle kinderen die naar een intocht gaan.

Is de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet überhaupt aangemeld? Hoeveel man verwacht u in De Lier?
Kick Out Zwarte Piet heeft de gemeente een kennisgeving gestuurd dat ze voornemen zijn om te gaan demonstreren. En zij hebben ook aangegeven dat ze met ongeveer 150 man naar De Lier komen.

Hoe ziet de demonstratie eruit? Waar gaan de demonstranten staan?
We hebben een aantal demonstratievakken langs de route aangewezen en daar kunnen demonstraties zijn. De mensen die willen demonstreren gaan daar staan.

Er is een tegenbeweging waarin is opgeroepen om zwart geschminkt naar de intocht te komen. Is bij u bekend wie erachter zit? En is deze demonstratie aangemeld?
Ons is niet bekend wie er achter deze oproep zit. Dat is wel heel vervelend, want daarmee kunnen we eigenlijk ook niet in contact komen met mensen om afspraken te maken hoe we dat ook in goede banen kunnen leiden. We hebben ook gehoord, gezien dat daar soms stevige bewoordingen liggen, dat ze dan ook nog een aantal demonstraties willen doen. Maar we hebben ook nog een aantal demonstraties die worden gebruikt in reactie op deze oproep. Ik spreek de wens uit dat mensen vooral er met elkaar een gezellig feest van maken. En dat ze zich weghouden van uitingen in woorden en gebaar. Maar dat we vooral oog hebben voor het feit dat kinderen een heel gezellig feest moeten hebben.

Als deze demonstratie niet is aangemeld, mogen zij dan wel demonstreren?
Een oproep om zwart geschminkt naar de intocht te komen is niet aan te merken als een demonstratie aan zich. Daarvoor is meer nodig. Maar ook mensen die zich voor Zwarte Piet willen uiten, mogen demonstreren Het demonstreren is een grondrecht in Nederland. Daar tornen wij niet aan. Of je nou voor of tegen bent. Maar nogmaals. Een stevige oproep van ons, van mijn kant. Aan ieder die wil demonstreren: beheers je. Houd het gezellig. En zorg ervoor dat al die kinderen, al die mama's en papa's, al die oma's en opa's die naar de Sinterklaas intocht gaan, straks ook weer naar huis kunnen gaan. En zeggen van: het is een gezellig feest geweest, er is niets gebeurd, maar we hebben wel kennis genomen van mensen die voor of tegen Zwarte Piet gedemonstreerd hebben. En dat zou een waarlijk goed gebaar zijn. Vanuit de samenleving. Naar elkaar toe. Dat we elkaars grondrechten ook respecteren.

Maakt u zich zorgen over het verloop van de intocht?
Het houdt mij zeer zeker bezig. We zijn er ook volop al dagenlang mee bezig om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Ik hoop ook echt dat dat goed zal gaan. Met name ook voor al die mensen die zich belangloos inzetten als vrijwilliger, voor het organiseren van de intocht. Want die zetten zich daar met hart en ziel voor in. En nogmaals mijn oproep aan ieder: houd het hoofd koel. En maak er met elkaar vooral een gezellige intocht van.

De Lier is niet de enige kern waarin in elk geval een deel van de Piet de Zwart is. Zijn er voor andere kernen ook demonstraties aangekondigd?
Van Kick Out Zwarte Piet hebben we alleen een melding ontvangen dat ze in de Lier willen gaan demonstreren. En we hebben verder niet van andere organisaties, noch van Kick Out Zwarte Piet een melding gekregen dat ze ergens anders zouden willen gaan demonstreren.

Categorieen:
De Lier Westland