Archief

Plan voor nieuwbouw Poeldijkse ISW én De Veiling aan Julianastraat

Op de locatie van zalencentrum De Veiling aan de Julianastraat in Poeldijk zou een nieuw complex moeten komen, bestaande uit het voorgenomen tienercollege (ISW Irenestraat plus basisschool De Nieuwe Weg) inclusief een nieuw zalencentrum.

Met steun van het gehele Westlandse college van B en W is dit een verrassend plan, dat vurig wordt bepleit door wethouder Anko Goudswaard. Hij wil dit donderdag naar buiten gebrachte voornemen op korte termijn in eerste instantie voorleggen aan de inwoners van Poeldijk.

Een vraag die zich tevens direct opdringt: Wat betekent dit voor de toekomstige huisvesting van streekomroep WOS? Volgens plan zou de omroep immers naar De Veiling gaan verhuizen. Goudswaard: "Het nieuwe plan kan zowel inclusief de WOS als zonder de omroep worden uitgevoerd."
De WOS kan overigens nog zeker een jaar blijven 'wonen' in het huidige pand aan de Van der Kest Wittensstraat in 's-Gravenzande; de oorspronkelijk per eind dit jaar opgezegde huurperiode is verlengd tot eind 2024.

Tienercollege

In het nieuwe tienercollege komen primair en voortgezet onderwijs samen. Basisschool De Nieuwe Weg en ISW Irenestraat gaan in één pand. Aanvankelijk was het idee om dat nieuwe gebouw op de plek van de ISW-school neer te zetten. B en W zien nu echter meer in de locatie aan de overkant, waar De Veiling nu al is gevestigd. Op één locatie ontstaat dan een plek voor leren, (culturele) educatie, sport en ontmoeten. Een centrale gedeelde ruimte biedt plek voor ontmoeten: overdag binnen de scholen en 's avonds door het verenigingsleven.

'Onacceptabele draai'

Westland Verstandig, de grootste partij in de gemeenteraad, noemt het plan een 'onbegrijpelijke en onacceptabele draai van 180 graden'. Voorman Peter Duijsens spreekt over 'kapitaalvernietiging' en 'onbetrouwbare cijfers'. Hij snapt niet dat Poeldijkers en gebruikers van De Veiling nog niet naar hun mening is gevraagd.