Archief
WOS

WOS

Rechtbank: Beslaglegging rekeningen Vlietwoning terecht

Stichting Boerderij De Vlietwoning heeft bot gevangen bij de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank: er is terecht beslag gelegd op haar bankrekeningen.

Bouwbedrijf Condubouw uit Honselersdijk heeft dat gedaan, omdat de stichting rekeningen voor renovatiewerkzaamheden aan de boerderij niet heeft betaald. In totaal staan er voor ruim 70.000 euro rekeningen uit, waar bovenop nog wettelijke rente komt. De stichting weigert de facturen te betalen, omdat ze geen opdracht voor de werkzaamheden zou hebben gegeven. Condubouw zou daarvoor bij de erfgenamen van de inmiddels overleden eigenaresse Gré Ruigrok moeten zijn. Daarom werd in kort geding de rechtbank gevraagd de beslaglegging op te heffen.

De rechter stelt in zijn vonnis echter dat de stichting wel degelijk als opdrachtgever kan worden gekenschetst. Dat blijkt volgens hem uit notulen van een voorbereidende bespreking over restauratie van de boerderij in 2017 tussen een vertegenwoordiger van Condubouw en Gré Ruigrok namens de stichting. Daarin staat dat door de oprichting van de stichting 'formeel een opdrachtgever is gerealiseerd'. Ook heeft de penningmeester van de stichting het bouwbedrijf in 2020 laten weten dat een rekening is betaald en dat een andere rekening pas kan worden betaald als er een subsidie binnen is.

Er bestaat een mogelijkheid om snel van het beslag af te komen door een garantstelling af te geven ter hoogte van het betwiste bedrag. De stichting wilde echter eerst de uitspraak van de rechtbank afwachten en gaat zich nu beraden of voor die weg gekozen gaat worden. De stichting kan er echter ook voor kiezen om in hoger beroep te gaan. Die procedure loopt dan gelijktijdig met de bodemprocedure die Condubouw over de betaling van de rekeningen aanhangig heeft gemaakt. Begin volgende maand staat die op de rol van de Haagse rechtbank, maar het zal zeker een half jaar duren voordat daarin een uitspraak wordt gedaan.

Maar de stichting kan er natuurlijk ook voor kiezen de rekeningen alsnog te betalen, waarmee de bodemprocedure ook niet meer nodig is.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland