Archief
Eric Salard via Wikimedia (CC)

Maassluis verwacht profijt van doorkomst Tour de Femmes

Burgemeester Gregor Rensen is enthousiast dat de Tour de France Femmes, de vrouwenvariant van de Tour de France, volgend jaar door Maassluis komt. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

"Wij denken met de doortocht van deze bekende wielerronde door Maassluis een uniek eenmalig evenement aan het al rijke evenementenprogramma in Maassluis in 2024 toe te kunnen voegen", aldus Rensen. Hij verwacht dan ook dat de stad flink gaat profiteren. "Niet alleen van alle voorpubliciteit en promotie van deze wielerronde, maar hopelijk ook van de veelbekeken televisieuitzendingen van deze eerste etappe."

Eind oktober werd in Parijs het parcours van de Tour de Femmes bekendgemaakt. De wielerkoers start volgend jaar voor het eerst buiten Frankrijk. Rotterdam organiseert de Grand Départ, samen met Den Haag en Dordrecht. De eerste etappe op maandag 12 augustus gaat door de nieuwe Maasdeltatunnel naar Maassluis, via Maasland en Westland naar de finish in Kijkduin. Rensen had de fractievoorzitters van de tien partijen in de gemeenteraad eerder al vertrouwelijk gemeld, dat Maassluis zich wilde aanmelden als doorgangsplaats. "Die aanmelding is nu formeel bevestigd."

10.000 euro

Maassluis betaalt een bedrag van 10.000 euro aan de ASO, de organisator van de koers, om 'deel te nemen' aan de Tour de Femmes. Dat levert volgens Rensen dus de nodige aandacht op. "Bovendien biedt de organisatie voor deze bijdrage een scholenprogramma aan dat over de diverse scholen voor voortgezet onderwijs in de regio wordt uitgerold."

Route nog niet bepaald

Waar in Maassluis het parcours precies gaat lopen, is nog niet bekend. De meest geschikte route wordt nu nog onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar de veiligheid van deelnemers en toeschouwers, maar ook naar welke wegen kort moeten afgesloten en welke omleidingsroutes er dan zijn. "Ook speelt de planning van wegwerkzaamheden op de Westlandseweg in die periode mogelijk nog een rol in de definitieve routekeuze."

Activiteiten

Het college is aan het kijken of er een activiteitenprogramma kan komen, in samenwerking met bijvoorbeeld bedrijven en scholen. Doel is om het gebruik van de fiets te stimuleren. Er wordt gedacht om daarin thema's als fietsveiligheid, verkeersregels en recreatieve fietsroutes een plek in het programma te geven. 12 augustus valt nog in de zomervakantie, dus mogelijk komt er een combinatie met 'reguliere vakantieactiviteiten'.

Wielervereniging RCMD de Coureur wil graag meehelpen met de organisatie en daarvoor ook vrijwilligers leveren.

Categorieen:
Nieuws Sport Maassluis