Archief
ASO

ASO

Eerste etappe Tour de Femmes door Maassluis, Midden-Delfland en Westland

Demi Vollering, Lotte Kopecky en Marianne Vos. Wie van deze wielrensters een glimp wil opvangen, moet op 12 augustus 2024 in onze regio zijn.

De eerste etappe van de Tour de Femmes, de vrouwenvariant van de Ronde van Frankrijk, gaat dan van Rotterdam via Maassluis, Midden-Delfland en Westland naar Kijkduin in Den Haag. De etappe is 124 kilometer lang. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het parcours van de Tour de France en de Tour de Femmes.

Rotterdam organiseert in 2024 de Grand Départ van de Tour de Femmes, samen met Den Haag en Dordrecht. In het aankondigingsfilmpje dat bij de presentatie in Parijs werd getoond, waren onder andere beelden te zien van wielrenners tussen de kassen en over het duinfietspad bij Monster. Ook de Naaldwijkse Mylène de Zoete maakte in datzelfde filmpje haar acte de presence, met de mededeling dat zij maar al te graag wil winnen in Den Haag.

Hoe het parcours precies loopt, is niet helemaal duidelijk. In het routeboek worden in elk geval Maassluis, Maasland, Honselersdijk en Monster genoemd. Op de 'Rotterdamse' website van de wedstrijd staat te lezen: "Om na een ronde over het eiland terug te keren in Maassluis en het Westland binnen te rijden. Tussen de iconische kassen van het Westland door rijden de vrouwen naar de Noordzeekust. Als de wind goed staat kan het daar tot waaiervorming komen, waarbij het alarmfase één zal zijn in het peloton."

Parcours eerste etappe Tour de Femmes 2024. ASO

Officiële opening Maasdeltatunnel

In het parcours is overigens twee keer een doorkomst door de nieuwe Maasdeltatunnel opgenomen. Deze nieuwe snelweg tussen Maassluis/Vlaardingen en Rozenburg is momenteel nog in aanbouw en een officiële openingsdatum was nog niet bekend. Op de website van de Tour de Femmes is te lezen dat de opening op deze 12 augustus is.

Het is voor het eerst dat de Tour de Femmes buiten Frankrijk van start gaat. De wedstrijd begint pas in augustus, in plaats van op de slotdag van de Tour de France voor mannen eind juli. Dit heeft alles te maken met het feit dat de Olympische Spelen komend jaar worden gehouden in Parijs.

Het filmpje waarin onder andere ook Mylène de Zoete verschijnt:

Tour de France

In 2021 deden de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag nog een poging om de Tour de France (voor mannen) in 2024 of 2025 naar de regio te halen. Het parcours zou dan eveneens onze regio, inclusief Hoek van Holland, aandoen. Eerder bleek al dat de Grand Départ voor 2024 was toegewezen aan het Italiaanse Florence, maar Rotterdam kreeg toen wel de mogelijkheid om de Tour de Femmes naar de havenstad te halen.

Rotterdam blijft nog wel kandidaat voor de Tour de France in 2025, en mogelijk 2026.