Archief
Janneke Middendorp

'Kleur van de pieten is aan de lokale comités'

Burgemeester Bouke Arends van Westland houdt vast aan het standpunt dat de bepaling van de kleur van de pieten bij de sinterklaasintochten een zaak is van de lokale comités. Dat blijft zijn opstelling na de ontvangst van brieven van de organisaties Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion.

Dat heeft Arends maandagavond laten blijken in een gesprek met sinterklaascomités uit de diverse kernen. Dit ondanks dreiging met acties door met name Extinction Rebellion.

In omliggende gemeenten als Den Haag, Maassluis en Rotterdam is Piet al jaren niet meer volledig geschminkt, maar voorzien van roetvegen. Desondanks houden de comités in Westland in meerdere gevallen vast aan Zwarte Piet. Een van de redenen daarvoor is dat hier gewerkt wordt met lokale vrijwilligers en die worden met roetvegen sneller herkend, liet een vrijwilligster uit De Lier vorig jaar nog weten aan de WOS.

Acties

De gemeente Westland heeft de afgelopen periode brieven gekregen van de organisaties Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion. De eerste brief was 'aardig' van aard en netjes qua toon. De tweede eisend en dreigend met acties.

In de brief van Extinction Rebellion is onder meer te lezen:

"Wij eisen dat u deze racistische karikatuur niet meer toelaat in uw gemeente. Dit houdt in: faciliteer zelf geen Zwarte Piet, ondersteun geen externe partijen die dit in uw plaats zullen doen, handel altijd vanuit het gelijkheidsbeginsel en discrimineer niet. Zwarte Piet mag niet welkom zijn in uw gemeente.

Gemeenten die desondanks in 2023 doorgaan met Zwarte Piet komen wij opzoeken. Dit doen wij middels vreedzame disruptieve acties, in de stijl waar wij om bekend staan. Wij zullen luid en duidelijk van ons laten horen, ook op dit onderwerp."

Beide organisaties vinden dat er in het herdenkingsjaar van het Slavernijverleden (1 juli 2023-1 juli 2024) geen plaats is voor Zwarte Piet. Op hun websites kondigen ze 'burgerlijk ongehoorzame acties' aan. Te lezen is dat ook andere gemeenten in Nederland gelijksoortige brieven hebben gehad als Westland.

Arends heeft de comités maandagavond laten weten dat hij het aan de comités zelf laat of ze kiezen voor een Zwarte Piet of een met roetvegen. "Afgesproken is dat de burgemeester KOZP laat weten bereid te zijn een gesprek te organiseren tussen KOZP en de organiserende comités, omdat de comités de invulling van de intochten bepalen. De burgemeester is vanzelfsprekend bereid deel te nemen aan dat gesprek", laat een woordvoerster van de gemeente in een reactie weten aan de WOS.

Op dinsdag is daar nog het volgende aan toegevoegd: "Indien Kick Out Zwart Piet er voor kiest om te demonstreren, dan zal daar ruimte voor worden geven. Met de comités is dit ook besproken. De gemeente zal in dat geval een plek aanwijzen waar de demonstranten mogen staan. Uitgangspunt daarbij is dat de veiligheid van de demonstranten en het publiek gewaarborgd is."