Archief
Archief WOS

Archief WOS

Sinterklaas komt aan in De Lier met volledig geschminkte pieten

Morgen komt Sinterklaas weer naar Nederland. Op veel plekken in het land wordt de goedheiligman vergezeld door roetveegpieten, maar in De Lier zijn ze volledig 'donkerbruin' geschminkt.

Voor de vaste intochtvrijwilliger Esther uit De Lier is het heel simpel. Ze wil dit jaar opnieuw piet zijn in De Lier. Op één voorwaarde: "Ik wil helemaal bruin geschminkt worden", benadrukt ze. "Ik vind het anders helemaal niet leuk. Je wordt sneller herkend. En bovendien, zo hebben we dit feest altijd gevierd. Waarom moet die traditie verloren gaan?"

En dat is hoe 99 procent van de pieten er in De Lier over denkt. "Vijf jaar geleden was ik heel stellig", vertelt organisator Marjoke Koene. "Toen besloten we als organisatie: bij ons blijven alle pieten gewoon donkerbruin. Zo noemen wij het; bruin, geen zwart." Koene is al ruim twintig jaar verantwoordelijk voor de intocht in De Lier. "Inmiddels zie ik ook wel in dat we niet helemaal achter kunnen blijven. Dus stel ik mijn pieten de keuze; wil je bruin of roetveeg?"

'Het halve dorp over me heen'

Maar slechts één van de veertig pieten heeft nu aangegeven dat ze als roetveegpiet gaat. "Pieten willen gewoon niet meedoen, als ze als roetveeg móeten", zegt Koene. De organisator merkt dat ze hoe dan ook trammelant krijgt "Twee jaar geleden - toen de intocht niet door kon gaan door corona - hebben we een kleine aankomst van de sint gefilmd voor de WOS. Daar hadden we wel roetveegpieten. Vervolgens kreeg ik het halve dorp over me heen. Hoe ik dat in hemelsnaam kon doen?"

De organisator is voor zaterdag ook bang voor protestacties van anti-zwarte piet-activisten. "Twee jaar geleden wemelde het van de politie. In eerste instantie had ik zoiets van: wat doen die hier allemaal? Dat was toen nog mijn naïviteit. Voor mij is het nog steeds een kinderfeest, ik kan me gewoon niet voorstellen dat het iets met racisme te maken heeft."

'We zijn er te nuchter voor'

Maar kan De Lier de intocht toch niet - omdat er mensen zijn voor wie het wel als discriminatie voelt - met roetveegpieten vieren? Wordt het kinderfeest er minder leuk van? "Dat weet ik niet of het er minder leuk van wordt", reageert Koene. "Ik denk het wel. Pieten worden toch sneller herkend. Dat is toch niet leuk? En weet je wat het is: wij zijn er in het Westland gewoon te nuchter voor. Tien kilometer verderop is de intocht in Delft, met volop roetveegpieten. Wie het niet aanstaat, kan daar naartoe gaan."

Bij andere Westlandse kernen zullen er overwegend wel meer roetveegpieten bij de intocht aanwezig zijn. "De eerste jaren hielden we nog wel vast aan zwarte pieten", zegt de organisatie in Naaldwijk. "Maar inmiddels kunnen we daar niet meer omheen." Wat de gemeente Westland ervan vindt dat ze in De Lier wél vasthouden aan de 'oude' Pieten? "De gemeente bemoeit zich niet met de kleur van Piet", laat een woordvoerder in een reactie weten.