Archief
WOS

WOS

Alternatieve opties opvang vluchtelingen alsnog openbaar

De locaties Hooipolder (Den Hoorn) en IJsbaan Schipluiden waren inderdaad in beeld voor de opvang van vluchtelingen in Midden-Delfland. Dat is dinsdagavond officieel naar buiten gekomen.

De twee locaties gingen vorige week al rond, nadat leden van het Bewonerscollectief 'Nee tegen grootschalig AZC' in Den Hoorn een anoniem kaartje in de bus hadden gehad. De gemeente Midden-Delfland wilde toen niet reageren, maar heeft nu besloten de geheime stukken toch openbaar te maken.

Het locatieonderzoek was eerder nog geheim om maatschappelijke onrust te voorkomen, verklaart het college van burgemeester en wethouders. Verder wil het niet communiceren over gronden die niet van de gemeente zijn, omdat dit 'niet passend' zou zijn en dit gevolgen kan hebben voor de waarde van de grond. "Helaas leidde de geheimhouding de afgelopen weken tot veel vragen in de samenleving. Dit gaf met name in Den Hoorn veel onrust. Het college weegt nu af dat deze onrust zwaarder weegt dan de onrust die mogelijk kan ontstaan op de niet voorgestelde locaties", zo luidt de toelichting.

Het college van B en W van Midden-Delfland wil 225 vluchtelingen onderbrengen op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Er moeten op het nu braakliggende terrein 96 woningen komen, waarvan er 30 bestemd zijn voor woningzoekenden uit Midden-Delfland. De overige 66 woningen zijn voor de opvang van vluchtelingen. Het terrein kan eind 2024 of begin 2025 klaar zijn.

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken dat de groep vluchtelingen onder meer bestaat uit 25 minderjarige vluchtelingen die permanente begeleiding krijgen. Het overige deel bestaat voor ten minste de helft uit gezinnen en de andere helft uit vluchtelingen die zes maanden of langer in Nederland zijn en dus mogen werken.

Vier opties

Na een eerste verkenning is een groslijst gemaakt met achttien locaties. Slechts drie daarvan waren ten minste anderhalve hectare groot: de Harnaschdreef, de Hooipolder en IJsbaan Schipluiden. Omdat veel inwoners hadden aangegeven dat er ook gekeken moest worden naar spreiding over de drie kernen, is die optie ook meegenomen.

De verspreide variant is in het onderzoek echter de 'minst logische' variant gebleken. "Bij de verspreide variant worden zowel de opvang als de flexwoningen over drie locaties verdeeld. Dat betekent dan dat het COA niet de gewenste beveiliging en begeleiding kan leveren op deze drie locaties. Vanuit de bouwkosten bekeken is het ontwikkelen van drie locaties (los van de vraag hoe de doelgroepen daarover worden verspreid) met het aanpassen van de bestemmingsplannen, infrastructuur en nutsvoorzieningen ook een grotere uitdaging en kostenpost", schrijft het college. De andere drie opties eindigden dichter bij elkaar.

Voorkeur voor Harnaschdreef

De Harnaschpolder wordt als geschikt beschouwd omdat de grond snel beschikbaar kan zijn, er een positief perspectief is voor de opvanglocatie na 5 jaar, en omdat de gemeente Den Haag (als mede-eigenaar van het bedrijvenschap Harnaschpolder) en de provincie Zuid-Holland bereid zijn mee te werken aan de realisatie.

Het grootste nadeel van de Hooipolder is dat deze in eigendom is van twee grondeigenaren en gesprekken over de aankoop lang kunnen duren. Verder lijkt deze optie op basis van het onderzoek misschien wel positiever dan de Harnaschdreef. Er komt al een ontsluitingsweg naar het hippische kenniscentrum Equestrum, die ook gebruikt kan worden voor de opvang en flexwoningen. Bovendien is permanente bebouwing mogelijk en heeft de provincie al eens aangegeven deze locatie geschikt te vinden voor flexwoningen. Ook staan er veel tuinbouwbedrijven in de buurt, waar de vluchtelingen mogelijk kunnen werken.

Omdat de ijsbaan in Schipluiden in het groene landschap ligt, lijkt deze locatie minder geschikt. Bovendien zou er een alternatief moeten worden gezocht voor de ijsclub. Voordeel is wel dat de locatie permanent bebouwd kan worden, iets dat in de Harnaschpolder niet kan. Woningbouw is bovendien een welkome toevoeging voor het dorp Schipluiden en de scholen zitten hier niet zo vol als in Den Hoorn.

Beslissing valt deze avond

Deze woensdagavond debatteert de gemeenteraad van Midden-Delfland over het voorstel om 225 vluchtelingen onder te brengen aan de Harnaschdreef. VVD en Mijn Partij hebben al aangegeven tegen het voorstel te zijn en opteren voor spreiding over de kernen. De andere partijen hebben zich nog niet duidelijk uitgesproken, al gaven met name CDA en OGP twee weken geleden aan de Harnaschpolder op basis van de stukken de beste optie te vinden.