Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westlands college verklaart de 'kaasschaaf-aanpak' in begroting

Gevraagd om een reactie op de kritiek van zes oppositiepartijen, verdedigt het college van B en W van Westland de zogeheten 'kaasschaaf-aanpak' in de begroting voor 2024.

Het college werd dinsdag rond het middaguur geconfronteerd met een gezamenlijk persbericht van de oppositiepartijen CDA, LPF, D66, GroenLinks, PvdA en de Fractie Van Vliet. Deze fracties zeggen "totaal geen lijn te kunnen vinden in de begroting van het college van B en W".

De reactie van dat college: "Op 5 juli heeft de gemeenteraad gesproken over het financieel perspectief van de gemeente voor de komende vier jaar. De raadsfracties is toen gevraagd duidelijk te maken waar wel en niet op bezuinigd mag worden. Op die vraag is geen eenduidig antwoord gekomen, wel hebben een aantal fracties in hun reactie de kaasschaaf genoemd. Daarom heeft het college ervoor gekozen de bezuinigingen evenredig te verdelen over alle beleidsterreinen door het budget op 98 procent te begroten."

Hoop op 'constructief debat'

Verder wijst het college er op, dat de gemeenteraad in de afgelopen weken de gelegenheid heeft gehad om technische vragen te stellen over de begroting. "Die vragen zijn inmiddels beantwoord. Tijdens de begrotingsraad op 8 november beantwoordt het college alle vragen die de raad nog heeft en voert het college het debat over de begroting met raad. Het college spreekt de wens uit voor een constructief debat, zoals ook in voorgaande jaren het geval was."

Westland Verstandig

De grootste coalitiepartij, Westland Verstandig, heeft uit zichzelf ook gereageerd op het persbericht van zes oppositiefracties. "Wij gaven tijdens de commissievergadering over de begroting al aan, dat vóór de vaststelling van de begroting wel duidelijk moet zijn hoe de 2 procent wordt ingevuld. Het college beloofde dat te doen. De partijen die de publiciteit zochten, hadden beter daar nog op kunnen wachten", aldus Westland Verstandig.

"Hetzelfde geldt voor de andere genoemde zaken. Het debat in de raad is er voor om meer duidelijkheid te krijgen over de plannen van het college om woningen voor onze Westlandse starters te realiseren, over de kosten van afvalverwerking etc. Met nu al veel stampij maken is Westland niet gebaat, te meer nu drie van de huidige oppositiepartijen in de vorige bestuursperiode er bar weinig van terecht gebracht hebben en daar blijkbaar nog steeds chagrijnig over zijn en nu hun kans schoon zien."

"Wij willen graag het debat aangaan met de nu kritische oppositiepartijen in de raad. Natuurlijk wil Westland Verstandig nog steeds snel de Westlandse vraagstukken oplossen. Het gaat daarbij vooral om daadkracht en zeker niet om gedoe om begrotingscijfertjes of elkaar vliegen afvangen of dreigen de begroting af te stemmen."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland