Archief
WOS

WOS

Westland telt circa 1.500 Oekraïners

In de gemeente Westland wonen momenteel ongeveer 1.500 Oekraïners. Dat meldde wethouder Carlieke van Staalduinen donderdag in een toelichting op een tijdelijke uitbreiding van hun aantal in het Naaldwijkse Carlton Hotel.

Het merendeel van de Oekraïners in Westland heeft onderdak bij particulieren. Dat zijn er circa 1.100. De gemeente zelf vangt er 376 op, maar op dringend verzoek van Den Haag wordt er tijdelijk plek ingeruimd voor 20 extra Oekraïners. Voor dit aantal blijkt er ruimte te zijn in het eigen Carlton Hotel.

Normaal gesproken verblijven er in Carlton, naast Oekraïners en zogeheten spoedzoekers, circa 120 statushouders. Maar doordat de komst van nieuwe statushouders tijdelijk stagneert, zijn dat er nu in de praktijk rond de 100.
Volgens Van Staalduinen heeft de staatssecretaris gemeenten gevraagd om tijdelijk extra plekken voor Oekraïners. Daarom wil de gemeente de vrijgekomen kamers in het Carlton Hotel tijdelijk benutten voor Oekrainers. "Zodra die Oekraïners doorstromen, worden de vrijkomende plekken weer ingenomen door nieuwe statushouders", aldus Van Staalduinen.

Met de 'basisopvang' van 376 Oekraïners in gemeentelijke woonruimte, voldoet Westland aan wat het Rijk per 1 februari 2024 van haar vraagt. De kosten voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne worden volledig door het Rijk gecompenseerd. Dat geldt ook tijdelijke uitbreiding met 20.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland