Archief
WOS

WOS

Vijf dagen na brand moesten koeien van Bert naar binnen: 'AVR kent risico's toch wel?'

Tijdens de brand bij afvalverwerker AVR is meer dioxine vrijgekomen dan van tevoren was verwacht. Deze dioxinen zijn neergeslagen op de velden van boeren in de buurt, waardoor het vee naar binnen moest. Ook boer Bert van der Kooij uit Maasland was de dupe.

Voor alle boeren in het risicogebied geldt het advies om de koeien binnen te houden. Een van de boeren die zijn vee naar binnen moest halen, is Bert van der Kooij uit Maasland. Hoewel Van der Kooij ervan baalt, begrijpt hij heel goed dat het moet: "Je kunt geen risico nemen, het gaat over voedselveiligheid, dus je doet je best om een goed product af te leveren." Ook op zijn veld kan dioxine zijn neergeslagen. Dioxine kan via het milieu in het voedsel terechtkomen. Grote hoeveelheden dioxinen in het voedsel kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vlak na de brand werd er direct een advies gegeven over het eerste risiscogebied, tussen Vlaardingen en Maassluis (het rode gebied). Na metingen in het eerste gebied, bleek het dioxinegehalte hoger te liggen dan was verwacht. Daarom werd het advies dinsdag uitgebreid naar een groter gebied (het gele gebied).

Van der Kooij baalt er wel van dat het zo lang moest duren voordat het advies werd gegeven, dat gebeurde namelijk pas dinsdagavond. "Als het donderdag begint met branden, dan heb je heel de donderdag al iets wat uit de lucht komt, heel de vrijdag en zaterdag was het al geblust. Het is vandaag woensdag, dat is vijf à zes dagen na het begin van de brand. AVR weet toch wel wat er aan de hand is als het daar brandt en welke risico's daarbij ontstaan." Hij ondervindt namelijk schade als hij de koeien binnenhoudt, de koeien hebben immers vers gras nodig voor hun rantsoen, een verandering hierin kost tijd en melkopbrengst.

Vrijdag of zaterdag komen de uitslagen van de metingen. Als deze uitslagen meevallen, kunnen de koeien direct weer naar buiten. Van der Kooij hoopt dat zijn koeien weer zo snel mogelijk van het verse gras kunnen genieten.