Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Dioxine vrijgekomen bij brand afvalverwerker AVR

Bij de brand bij AVR Afvalverwerking in Rotterdam is dioxine vrijgekomen. Dat meldt de GGD Rotterdam Rijnmond. Inwoners van onder meer Maasland en Maassluis worden daarom geadviseerd om maatregelen te nemen.

De brand woedde van donderdagochtend tot zaterdagochtend. De roetdeeltjes met dioxine hebben zich met name verspreid over het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis. De Milieu Ongevallendienst van het RIVM deed de afgelopen dagen onderzoek in dat gebied. Uit de tussentijdse resultaten van de eerste metingen blijkt dat er te veel dioxinen op het grasland daar aanwezig zijn.

Voor inwoners en boeren in de omgeving zijn daarom per direct een aantal dringende adviezen van kracht, zoals het binnenhouden van vee. Maar ook worden inwoners van Maasland en Maassluis voorlopig afgeraden om eieren te consumeren van hobbykippen. Groenten en fruit uit eigen tuin kunnen wel worden gegeten, mits ze grondig zijn gewassen of geschild.

Meer metingen

"De overschrijding is dermate hoog dat er een kans is dat ook buiten dit gebied een overschrijding van de limieten plaatsvindt", schrijft de GGD. Daarom worden nu aanvullende metingen gedaan in een deel van de gemeente Midden Delfland. De resultaten worden eind deze week verwacht.

Dioxinen zijn schadelijke stoffen die via het milieu in voedsel terecht kunnen komen. Het langere tijd eten van voedsel met grote hoeveelheden dioxinen kan schadelijk zijn voor de gezondheid.