Archief
Google Streetview

Westland wil drie woningen in Floragebied kopen

De gemeente Westland wil drie vrijstaande woningen aan de Middel Broekweg in Honselersdijk aankopen en slopen. De woningen staan de ontwikkeling van het masterplan Flora Campus Westland in de weg. De gemeenteraad wordt om een krediet van 3,2 miljoen euro gevraagd.

Het raadsvoorstel 'strategische aankopen ontwikkelgebied Flora Campus Westland' komt woensdag aan de orde in de eerste openbare vergadering van de nieuwe Commissie Flora. Nadat al in een raadscommissie achter gesloten deuren over het onderwerp was gesproken, werd het eerder deze maand van de raadsagenda gehaald, omdat diverse fracties het nader wilden bestuderen.

Twee van de woningen liggen in het deel van het Floragebied waar de gemeente het ISW Westland Vakcollege+ wil vestigen. De raad stelde in juni een motie al dat de bouw daarvan niet kan wachten op besluiten over de invulling van het Flora-project. Op de plek van de derde woning is studentenhuisvesting voorzien.

Het gaat om de woningen Middel Broekweg 12, 14 en 19. Met één eigenaar is al overeenstemming bereikt en ligt de koopovereenkomst ter ondertekening gereed. De onderhandelingen met de eigenaren van de andere woningen zijn nog niet afgerond. In de gesprekken is steeds gezegd dat de aankoop alleen geëffectueerd wordt als de raad van de gemeente Westland akkoord gaat. Daarom wil het college snel duidelijkheid over het krediet, ook al omdat het bang is dat een andere partij zoals een projectontwikkelaar de woningen koopt als de gemeente dat niet lukt.

Het krediet van 3,2 miljoen is bestemd voor de aankoop èn de sloop van de woningen. Na de notariële overdracht mogen de huidige bewoners er tot uiterlijk oktober 2025 in blijven wonen om ze de gelegenheid te geven een andere woning te zoeken.