Archief
Gemeente Westland

'Komende tien jaar 650 leerlingen extra in Westlands voortgezet onderwijs'

In de komende tien jaar zal het aantal leerlingen in het Westlandse voortgezet onderwijs met 650 groeien. Dat meldde onderwijswethouder Anko Goudswaard donderdag.

Goudswaard deed dat tijdens de presentatie van het Toekomstperspectief Voortgezet Onderwijs Westland, waarin de huisvestingsplannen voor de periode 2024 tot aan 2040 zijn vastgelegd. Dit plan omvat feitelijk alleen de huisvestingstoekomst van de ISW-groep, omdat de huisvesting van Lentiz "van oudsher via een ander ministerie loopt", verklaarde de wethouder.

Vakcollege+

De Westlandse gemeenteraad heeft begin juni in een motie uitgesproken dat de bouw van het Vakcollege+ nabij het World Horti Center niet kan wachten op de besluitvorming over de invulling van het grote Flora Campus Westland-project, waar het op zich een onderdeel van is.

De bouw van die school is broodnodig om in Naaldwijk ruimte te scheppen voor het voortgezet onderwijs. Immers, de komst van het Vakcollege+ betekent dat de ISW-locaties aan de Hoge Woerd en de Lage Woerd beschikbaar komen. Deze zomer zijn op het terrein van ISW Hoogeland tijdelijke lokalen geplaatst om de ruimtenood te ondervangen. Het is de bedoeling dat na 2028 de onderbouw van ISW Hoogeland zal verhuizen naar de locatie Lage Woerd.

Bij ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande worden de komende tijd twee gymzalen vervangen en wordt voor de periode na 2028 een renovatie voorzien. Bij ISW Gasthuislaan, eveneens in 's-Gravenzande wacht een uitbreiding van het gebouw.

Bij ISW Irenestraat in Poeldijk gaat het in de komende jaren om het nieuwbouwproject 'De Expeditie', waarin zowel het voortgezet onderwijs, het basisonderwijs als een kinderdagverblijf een onderkomen moeten krijgen.

Behandeling in gemeenteraad

Goudswaard wil het Toekomstperspectief op 25 september laten behandelen in de Commissie Maatschappelijke Omgeving van de gemeenteraad, waarna het op 11 oktober kan worden vastgesteld in de raadsvergadering op die dag.