Archief
WOS

WOS

'En toch moet de Ambachtsweg weer open voor autoverkeer'

Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil dat de Ambachtsweg in Wateringen toch weer wordt opengesteld voor het autoverkeer.

Al eerder heeft een meerderheid van de gemeenteraad in een motie vastgelegd, dat zij de Ambachtsweg weer open wil hebben. Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid en in afwachting van een verkeersplan voor heel Wateringen, heeft wethouder Pieter Varekamp die heropening tot op heden tegengehouden.

Motie in aantocht

Onder anderen André van den Berg (GBW) vindt dat het verkeer in Wateringen dermate vaak vastloopt, dat heropenstelling van de Ambachtsweg de nodige verlichting moet opleveren. Hij kondigde aan een motie te willen opstellen met Jaco Eeltink (CDA), die zich in gelijke bewoordingen had uitgesproken. Vervolgens liet Trudy de Munck namens de LPF weten dat haar fractie zich ook zal aansluiten bij dat initiatief en kondigde daarna Maxim van Ooijen de steun van D66 aan. Genoemde fracties vertegenwoordigen samen al een meerderheid in de gemeenteraad.

Proef in 2020

In 2020 werd de Ambachtsweg bij wijze van proef een jaar lang afgesloten voor doorgaand verkeer. De weg werd in die periode gereconstrueerd. Het college van B en W wilde na de proef de weg definitief afsluiten voor doorgaand verkeer, maar een meerderheid van de gemeenteraad eiste in september 2021 een snelle heropening. Volgens de raad zorgde de afsluiting voor te grote problemen op de Noordweg en de Poeldijkseweg.

'Onverstandig'

Hoewel wethouder Varekamp een heropening 'onverstandig' noemde, volgde hij toch de wens van de raad. De weg zou begin maart 2022 weer open gaan. In voorbereiding daarop nam de gemeente verkeersremmende maatregelen: er werden grote plantenbakken neergezet. Die oplossing leidde echter tot kritiek van politieke partijen, omwonenden en de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Daarop zijn de bakken weer weggehaald.

Na overleg met bewoners en VRH werd besloten om de weg alsnog dicht te laten. Volgens de regels zou er dan een Verkeersbesluit genomen moeten worden, waarin deze afsluiting is vastgelegd. Maar die stap is tot dusver uitgebleven.