Archief
WOS

WOS

Ambachtsweg blijft voorlopig toch dicht

De Ambachtsweg in Wateringen blijft voorlopig dicht en de geplaatste bloembakken zijn weer weggehaald.

De afgelopen week zijn ter voorbereiding op een heropening bloembakken op de weg gezet om het verkeer te remmen. Deze nieuwe situatie leverde verantwoordelijk wethouder Pieter Varekamp veel kritiek op. Zelfs de politieke partijen die hadden aangedrongen op opening van de weg, waren er niet blij mee.

De poller aan het einde van de weg zou vandaag naar beneden gaan, maar dat gaat dus niet door, schrijft Varekamp in een brief aan de bewoners. Reden voor deze beslissing is dat de herinrichting met bloembakken niet is overlegd met de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). De Ambachtsweg geldt als een belangrijke route voor de veiligheidsdiensten tussen Wateringen en Den Haag. Volgens de VRH kon de weg op deze manier, met de bloembakken, niet open.

De weg blijft overigens niet definitief dicht. "We gaan de herinrichting opnieuw bezien, in overleg met de VRH en de bewoners", schrijft de wethouder. Vooruitlopend daarop zijn de bloembakken vrijdag weer weggehaald.

Sinds juli 2020

De Ambachtsweg is sinds 2 juli 2020 afgesloten. Dat was in eerste instantie als proef die een jaar zou duren. De route Ambachtsweg-Kerklaan-Dorpskade wordt veelvuldig gebruikt als verbindingsweg van en naar Den Haag. Daar is de weg echter niet op berekend. De sluiting was bedoeld om de leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren.

De sluiting leverde ook van diverse kanten kritiek op. Veel weggebruikers vinden het niet ten goede komen aan de bereikbaarheid van de Haagse Erasmusweg. De enige route naar Den Haag is nu via de drukke Poeldijkseweg. Vorig jaar riep een aantal raadsfracties dan ook op om de weg weer te openen. Het college van B en W was het daar niet mee eens, maar moest van een raadsmeerderheid toch aan het werk met de heropening.