Archief
Privéfoto

Maasdijkse chefkok Marco Prins terug naar restaurant in New York

Chefkok Marco Prins uit Maasdijk vertrekt volgende maand naar New York om daar een sterrenrestaurant te gaan leiden. Jaren geleden werkte hij daar ook al als souschef, maar nu wordt hij de baas.

Prins is nu nog chefkok in het Rotterdamse restaurant Grace. Dat uitgerekend hij wordt ingevlogen om het vorige maand gesloten sterrenrestaurant Chef's Table op Manhattan in New York nieuw leven in te blazen, zal in culinaire kringen niet verbazen. Hij werkte er eerder dus al als sous-chef en vertrok later naar Ukiyo, waar hij werd beloond met een Michelinster.

'Diefstal van peperdure wijnen'

De eigenaar van Chef's Table, Moneer Issa, vloog speciaal naar Nederland om de Westlander ervan te overtuigen terug te komen. Hij zei ja en gaat samen met de Oostenrijker Max Natmessnig, met wie hij eerder ook bij Chef's Table werkte, de zaak leiden. Samen worden ze de chefkoks van de keuken.

De vraag rijst waarom eigenaar Issa van de sterrentent ineens zo'n heisa maakte om Prins de Atlantische Oceaan over te laten vliegen. Een kijkje in de New York Times van vorige week, toen het nieuws bekend werd, geeft opheldering. Issa sloot de prestigieuze zaak vorige maand omdat hij ruzie heeft met zijn vorige chefkok, César Ramírez. Hij beschuldigt hem volgens de Amerikaanse krant van diefstal van keukengerei en peperdure wijnen en ontsloeg hem.

Dat pikte de Mexicaanse chef niet. Volgens hem heeft Issa de financiën niet op orde. Die daagt hem nu voor de rechter. Hij eist tientallen miljoenen dollars voor schadevergoeding en achterstallig salaris. Volgens de New York Times gaat het restaurant op 4 oktober weer open met Prins en zijn Oostenrijkse collega aan het hoofd van de exclusieve keuken.

Prins zegt tegen mediapartner Rijnmond dat hij van plan is eind september te vertrekken om vlak bij New York in New Jersey te gaan wonen. "Als alles meezit." Hij vertrekt met zijn vrouw die hij ontmoette in New York, hun zoon die daar geboren werd en hun dochter die in Rotterdam geboren werd.

De gerechten die Prins in New York gaat bereiden zullen bijzonder zijn. Daar wordt twee keer in de week vis uit Japan ingevlogen die in Nederland nergens te krijgen is. Hoewel Grace met oesters en cocktails op de kaart geen sterrenrestaurant is, was het toch een mooie uitdaging, zegt Prins. "We waren daar niet op zoek naar sterren. Het concept is goed. Het was een megamooi project."