Archief
WOS

Onrust in Maassluis na nieuwe brand, hoe veilig zijn deze woningen?

Na de tweede brand in iets meer dan een jaar tijd vragen inwoners van de Maassluise wijk Sluispolder-Oost zich af of hun woningen nog wel veilig zijn.

Afgelopen maandag zag Nina haar appartement aan de Ruysdaelstraat in vlammen opgaan. Gelukkig voor haar was er op dat moment niemand thuis. In juni vorig jaar ging het ook al mis aan de Jongkindstraat, een zelfde soort straat iets verderop. De bewoonster zat vast op het balkon en kwam door de brand te overlijden.

De betreffende portiekwoningen in Maassluis zijn gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw en eigendom van woningcorporatie Maasdelta. De woningen moeten (uiteraard) wettelijk voldoen aan de gestelde veiligheidseisen, iets waar nu twijfel over bestaat onder bewoners. Dat is ondertussen ook opgemerkt door de de fractie van Leefbaar Maessluys. Afgelopen donderdag stelde die hierover schriftelijk vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Angst

Bij Nina, die afgelopen maandag haar woning verloor, leefde er al langer angst. "Ik was panisch voor brand", zegt zij. "Mijn kinderen mochten geen stekkers in het stopcontact achterlaten. Door eerdere branden hier in de buurt was ik enorm alert. Ik had zelfs geen spiegels bij ramen staan. En dan toch overkomt het je. Ik hoop dat mijn verhaal andere mensen alert maakt, want ondanks alle voorzichtigheid kan een brand je gewoon overkomen."

Je kunt het dak niet op en zit bij brand dus als een rat in de val.

Shannah (vriendin van slachtoffer Nina)

Shannah, de beste vriendin van Nina, vindt de woongebouwen ook niet veilig. "Er zijn luiken die toegang geven tot het dak, maar die zijn potdicht. Je kunt het dak niet op en zit bij brand dus als een rat in de val. Je kunt alleen maar hopen dat er snel hulp komt. Anders zie je de vlammen letterlijk op je af komen."

Op Facebook reageren diverse mensen op de situatie. Zo schrijft iemand: "Waarom heeft Maasdelta in alle gebouwen de luiken naar de dak op slot gedaan? Als er brand is ben je dood want je kunt nergens heen om te evacueren?" Een andere dame schrijft: "Dit doet ons denken aan juni vorig jaar. Nu weer precies hetzelfde. Bizar dat het weer op drie- en vier hoog is."

De ravage op het balkon van Nina Shannah Roelvink

Veilig

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) ontkracht de geluiden over een onveilige woonsituatie. "In principe zijn mensen veilig", zegt woordvoerder René van der Linden. "De woningen voldoen aan alle veiligheidseisen. Eisen die zijn vastgesteld in de jaren zestig en niet verder verzwaard kunnen worden. Het is belangrijk dat een brand zo vroeg mogelijk wordt gemeld, dat is ook de reden dat er in het verleden woningchecks zijn uitgevoerd. Hierbij hebben de gemeente, woningcorporatie en brandweer rookmelders geplaatst."

In principe zijn mensen veilig.

René van der Linden (VRR)

Een woordvoerder van woningcorporatie Maasdelta bevestigt de woorden van Van der Linden: "In april 2022 heeft Maasdelta, in overleg met de VRR, de flatgebouwen aan de Ruysdaelstraat onderzocht op brandveiligheid. Dit onderzoek doet Maasdelta in al haar hoogbouwwoningen. De brandveiligheid van de Ruysdaelstraat en soortgelijke gebouwen is goed. Verbeterpunten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, voeren wij nog uit om de brandveiligheid nog beter te maken.

De verbeterpunten waar Maasdelta op doelt, betreffen kleine aanpassingen. Zo wil de woningcorporatie in de nabije toekomst de voordeuren 'opwaarderen' (beter brandwerend maken). En ook leidingdoorvoeren tussen woningen moeten brandwerend worden gemaakt. De woordvoerder van Maasdelta zegt: "Wij hebben 236 appartementengebouwen in Maassluis, Spijkenisse en Hellevoetsluis. Veiligheid is van groot belang voor ons. Sinds 2018 gaan wij alle gebouwen langs en controleren deze op brandveiligheid. We zijn al aardig ver met de onderzoeken en het uitvoeren van de bijpassende maatregelen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden over twee jaar afgerond."

Luiken

Op de vraag of de luiken (die toegang geven tot het dak) inderdaad potdicht zijn zegt Van der Linden (VRR): "Er bestaat er een misverstand over de luiken in het trappenhuis van het portiek, die zijn er alleen voor onderhoud en inspectie van het dak. Het betreft geen vluchtweg, want dan komen mensen op een dak terecht, met alle gevolgen van dien. Er ontstaat door het luik te openen een soort schoorsteeneffect die de brand aanwakkert."

Van der Linden wil mensen die in een portiekwoning wonen graag een advies geven: "Als er brand ontstaat in een omliggend appartement, blijf dan binnen in uw eigen woning. Leg iets voor de kieren om te voorkomen dat er rook binnenkomt. En bel natuurlijk de hulpdiensten. Ga vooral niet lopen door het trappenhuis, want dat is gevaarlijk. Mensen kunnen door de rook bedwelmt raken, onwel worden of de weg kwijtraken. Dit wil je te allen tijde voorkomen. Ik begrijp dat het onnatuurlijk voelt om in je woning te blijven als er vlakbij vuur uitbreekt, maar in het geval van deze portieken is dat de veiligste keuze."

Gesloten luik dat toegang biedt tot het dak Shannah Roelvink