Archief
Archieffoto WOS

Archieffoto WOS

Herfstachtige Profronde Westland: 'Er is een windprotocol'

Een 'herfstdag' midden in de zomervakantie. Deze donderdag wordt veel regen en wind verwacht. Geen perfecte omstandigheden voor de 49ste Profronde Westland, maar organisator Marco Vijverberg maakt zich geen zorgen.

"Als het goed is, wordt het om 15.00 uur droog", zegt Vijverberg over de verwachte regen. Dan moeten de 'belangrijkste' categorieën nog starten. Een punt van zorg is wel de wind: "Een paar weken geleden hadden we het over een hitteprotocol, nu hebben we een windprotocol. Dus als de spandoeken of hekdoeken eraf moeten vanwege de veiligheid, dan gaat dat ook heel snel gebeuren. Veiligheid gaat bij ons boven alles."

Alle maatregelen worden genomen in samenspraak met de wielerbond KNWU. "Als het te gevaarlijk wordt, worden de koersen stilgelegd. Zodra het droog wordt, gaan we weer verder."

Poels en Meeus

Het wielercomité heeft ook dit jaar weer een groot aantal Tourrenners uit de Lage Landen vastgelegd. 'Wateringen' pronkt met etappewinnaars Wout Poels en de Belg Jordi Meeus. Laatstgenoemde werd zaterdagavond gecontracteerd. "En toevallig won hij zondag, daar was ik wel heel blij mee", zegt Vijverberg.

Andere grote namen zijn Nederlands kampioen Dylan van Baarle en drievoudig olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis. Een overzicht van alle profrenners vind je hier.

Tekst gaat verder onder de video.

Programma

Het traditionele rondje om de kerk heeft ook dit jaar weer start en finish in de Kerklaan in Wateringen. Het parcours gaat verder over de Willem III-straat, Harry Hoekstraat, Dr. Schaepmanstraat, Hofzicht en Ten Hove.

Het programma is als volgt:

  • 10.30: Nieuwelingen (40 km)
  • 11.45: Junioren (65 km)
  • 13.15: Ready to Race voor de jeugd (voorheen Dikke Banden Race)
  • 14.15: Amateurs, beloften, elite, professionals-B
  • 16.25: Regiorenners
  • 18.00: Sprintcup (koppeltijdrit voor profs)
  • 19.30: Koers professionals
  • 21.30: Huldiging profs

Jubileum

Vijverberg kijkt nu al uit naar volgend jaar, dan viert het grootste wielercriterium het 50-jarig jubileum. "Dat is wel een heel speciale editie. We hebben de sponsoren al gewaarschuwd dat ze wat geld apart moeten leggen, om volgend jaar extra te kunnen sponsoren."

Dat laatste is wel nodig ook, omdat ook de Profronde Westland te maken heeft met de inflatie. "Of het nou de hekken zijn, EHBO, beveiliging of viptent, alles is duurder geworden. Gelukkig hebben we hetzelfde bedrag aan sponsorgeld binnengehaald als eerdere jaren, maar je houdt wel minder over om uit te geven aan de renners."