Archief
archief WOS

Zo lokt het Westland toprenners uit de Tour naar Wateringen

Over iets meer dan twee weken, op donderdag 28 juli, staan tientallen profrenners aan de start van de Profronde Westland in Wateringen.

Wie bepaalt het deelnemersveld en hoe dik is de portemonnee die het organisatiecomité moet trekken om grote namen naar het Westland te halen? Bestuurslid Marco Vijverberg gaf mediapartner Omroep West een kijkje achter de schermen: "Ik zie het als een uitzendbureau."

Profronde Westland, voorheen de Wateringse Wielerdag, staat traditiegetrouw iedere eerste donderdag na de laatste Touretappe op de wieleragenda. Hoogtepunt van de wielerdag is de profronde aan het begin van de avond. Al 22 jaar is bestuurslid en voorzitter Marco Vijverberg belast met het strikken van grote namen voor deze koers. In 2009 lukte het hem om Tourwinnaar Alberto Contador in Wateringen te laten rijden. Een renner voor wie je toen 50.000 euro neer moest leggen.

De voorbereidingen voor de 48ste editie van Profronde Westland zijn begonnen in oktober. Voor het vastleggen van profrenners gebruikt Vijverberg een app, waarmee hij renners 'uitnodigt'. "En die moeten dan tekenen", aldus het bestuurslid. Maar ook wielrenners bieden zich via de app aan. "Feitelijk huur ik ze voor een dag in. Ik zie het als een uitzendbureau." Renners die zichzelf al hebben aangeboden zijn Niki Terpstra (winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2018) en Ramon Sinkeldam (Nederlands kampioen eliterenners in 2017).

'Nog net geen zes cijfers'

In de onderhandelingen - meestal op rustdagen van de Tour - gaat veel geld om. Marco Vijverberg heeft dit jaar een budget van bijna 100.000 euro. "Een bedrag van nog net geen zes cijfers", onthult hij. Dat bedrag komt volledig van sponsoren, dit jaar zo'n tweehonderd. "Die sponsoren variëren van een landelijk biermerk tot de slager op de hoek.

"In 1971 begon vader Piet Vijverberg met het contracteren van profrenners. "Hem lukte het drie keer om de gele trui naar Wateringen te halen, mij is dat met Contador nog maar een keer gelukt, het staat dus 3-1."

Uiteraard staan ook de namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen op het lijstje van Vijverberg, beiden winnaar van een Touretappe dit jaar. Het binnenhalen van de bolletjestrui doet Vijverberg niet zoveel. "Ik heb liever vijf leuke Nederlanders aan de start dan de dure winnaar van het bergklassement."