Archief
Archief WOS

Archief WOS

Dit jaar geen autoveer tussen Maassluis en Rozenburg

Waar het er eerder nog op leek, dat er in september weer auto's gebruik zouden kunnen maken van de veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg, blijkt de terugkeer van een autoveer toch een stuk langer te gaan duren.

Dat laat een woordvoerder van vervoerder Damen desgevraagd weten aan de WOS. Damen heeft het vervoer tussen Maassluis en Rozenburg deze maand overgenomen van het failliete AquaSwets. Damen heeft van de provincie Zuid-Holland 1 miljoen euro gekregen om het autoveer Blankenburg te kopen.

De Blankenburg kreeg in oktober te maken met technische problemen en ligt sindsdien aan de kant. AquaSwets kon de reparatie niet betalen en dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van twee dochterondernemingen.

1 januari

De boot is momenteel in handen van de curator van deze ondernemingen. De woordvoerder van Damen laat weten dat het bedrijf met de curator in gesprek is over de overname van de boot. "Zodra we haar daaruit over hebben kunnen nemen, verwachten we nog iets van vier maanden nodig te hebben om haar weer in operationele staat te krijgen", zegt hij. Die laatste opmerking doet de nodige vraagtekens opwerpen. Zowel de provincie als scheepswerf De Haas lieten namelijk eerder weten dat het herstel na betaling 'slechts' vier tot zes weken zou duren. Hoe zit dat?

"Ze kan inderdaad met een week of zes vaarbaar gemaakt worden, maar dat is te weinig tijd om het schip ook weer redelijk bedrijfszeker te krijgen. Daar is nu eenmaal gewoon meer tijd voor nodig. Vandaar die 4 maanden. Uiteindelijk gaat het erom dat de gebruikers kunnen vertrouwen op de dienstverlening. Overigens krijgen we het schip, gezien de leeftijd (de Blankenburg werd opgeleverd in 1965, red.) en staat, nooit 100 procent bedrijfszeker", zegt de woordvoerder.

Naar verwachting gaat het autoveer pas op 1 januari 2024 weer varen. "Helaas zijn er op korte termijn geen andere geschikte autoveren beschikbaar als alternatief; nog afgezien van het feit dat ook daarvoor geldt dat het tijd kost om bemanningen er mee te leren omgaan, etc."

Fiets-/voetveer

Voorlopig wordt er dus alleen overgevaren met een fiets-/voetveer van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht, Damen gaat die boot ook overnemen. Dat veer vaart nu tussen 06.00 en 19.00 uur, en tussen 19.00 en 24.00 uur worden er bussen ingezet. Naar verwachting is dat rond 10 augustus voorbij. Dan vaart het veer dagelijks van 06.00 uur tot middernacht.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis