Archief
WOS

WOS

Productieput van Green Well Westland wordt gesaneerd

Er staat weer een boortoren bij Green Well Westland aan de Van Ockenburchlaan in Honselersdijk. Dat is niet om een nieuwe put te boren, maar om de niet meer actieve productieput te saneren.

Die put wordt eerst schoongemaakt. Dit betekent dat er stalen buizen uit de put worden verwijderd. Dit gebeurt met behulp van een platform van 37 meter hoogte. De werkzaamheden vinden plaats vanaf maaiveld tot circa 2100 meter diepte.

Vervolgens wordt deze put op die diepte afgesloten en worden de afsluitende lagen in de bodem hersteld. Tot 2100 meter diepte zijn er meerdere zogeheten watervoerende lagen, met daarboven en onder aardlagen van hard gesteente. Dit harde gesteente is een afsluitende laag voor die watervoerende lagen. De afsluitende lagen worden hersteld omdat er geen stroming tussen de verschillende watervoerende lagen in de ondergrond mag plaatsvinden.

Tekst gaat verder onder de video.

Doublet

Bij aardwarmtewinning is er altijd sprake van een doublet, bestaande uit een productieput en een injectieput. De productieput pompt het warme water naar boven en de injectieput pompt het warmte water terug de grond in. De injectieput blijft onveranderd.

De werkzaamheden op het project aan de Van Ockenburchlaan duren twee tot drie weken inclusief het op- en afbouwen van het platform.

Geluidsmonitor

De omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de werkzaamheden. Afzender is Aardwarmte Vogelaer dat in april vorig jaar Green Well Westland heeft overgenomen.
Er worden allerlei maatregelen getroffen om de eventuele overlast tot een minimum te beperken.
Zo is er een containerwand van twee containers hoog geplaatst om het geluid van de werkzaamheden te dempen. Er wordt een geluidsmonitor aan de containerwand boven de silo gehangen aan de zijde van de geitenweide bij familie Verbeek om het geluid te monitoren. "Mocht er uit de data van de monitoring en/of reacties van omwonenden blijken dat aanvullende maatregelen nodig zijn, dan worden deze getroffen", aldus Aardwarmte Vogelaer.

In toekomst warmteoverdrachtstation

De voormalige afnemers van Green Well Westland gaan aardwarmte afnemen van het tweede project van Aardwarmte Vogelaer dat nu wordt ontwikkeld aan de Wateringseweg tegenover Sportpark Verburch. De verwachting is dat deze aardwarmtebron medio 2024 aardwarmte kan gaan produceren.
In 2026 zal er op het terrein van Green Well Westland een warmteoverdrachtstation worden ontwikkeld om het warmtenetwerk van Aardwarmte Vogelaer te koppelen aan het grotere netwerk van Warmte Netwerk Westland.