Archief
WOS

WOS

Green Well Westland stopt ermee

Aardwarmteproject Green Well Westland in Honselersdijk (GWW) is overgenomen door Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk. De bij Greenwell aangesloten tuinders worden weer van aardwarmte voorzien, wanneer in Poeldijk een tweede installatie is gerealiseerd.

Tien jaar geleden werd bij kwekerij Zeurniet aan de Van Ockenburchlaan het eerste warme water uit de bodem gepompt. Andere glastuinbouwbedrijven in de omgeving sloten zich aan bij Green Well om voor hun benodigde warmte over te stappen van aardgas naar geothermie. Op een diepte van 2.600 meter werd water met een temperatuur van 87 graden naar boven gehaald. De afgelopen jaren werd het project diverse malen getroffen door tegenslagen en moest de winning worden stilgelegd. Er wordt nu al ruim een jaar geen aardwarmte meer gewonnen, omdat de productieput buiten werking is. Reden voor de aandeelhouders om naar een oplossing te zoeken.

Die werd gevonden in Aardwarmte Vogelaer, dat aan de Arckelweg in Poeldijk warm water uit de grond haalt. Vorige week tekenden Jos Scheffers namens GWW en Danny van den Berg namens Aardwarmte Vogelaer de koopovereenkomst. Voor de laatste betekent het een uitbreiding van het aantal aangesloten bedrijven, voor de GWW-telers uitzicht op warm water uit de bodem. Wel zullen ze nog even hun kassen met gas moeten verwarmen, want de warmte van Vogelaer moet uit een tweede installatie aan de Arckelweg komen. De bestaande installatie daar levert nu al warmte aan 19 bedrijven en gaat warmte leveren aan woningen in de nog te bouwen woonwijk Westmade Noord in Monster. De nieuwe installatie gaat dan aan nog eens 16 tuinbouwbedrijven aardwarmte leveren.