Archief

Midden-Delfland stopt met Buurtveiligbus

De Buurtveiligbus houdt na 4,5 jaar op te bestaan. De bus werd vanaf december 2018 ingezet om met name de politie zichtbaarder te maken in de dorpskernen, maar heeft inmiddels 'geen meerwaarde' meer.

De bus was een idee van de toenmalig burgemeester van Midden-Delfland, Arnoud Rodenburg. "Er werd jarenlang gemopperd dat burgers geen wijkagenten zagen. Maar die waren er wel, alleen niet zichtbaar", zei Rodenburg in zijn afscheidsinterview met de WOS vorig jaar. Hij kwam met een oplossing. "In het verleden had je van die grote politiebussen, zodat je de agenten ook letterlijk zag. Dus we gingen een mobiel kantoor maken." De gedachte achter de bus was om er spreekuren te houden. Mensen moesten een 'persoonlijk ontvangst' krijgen. De bus werd niet alleen in Midden-Delfland, maar ook in de rest van de Veiligheidsregio Haaglanden ingezet.

60 inzetten

Uit een dit jaar gehouden evaluatie concludeert huidig burgemeester Bram van Hemmen, dat de Buurtveiligbus het doel niet helemaal heeft bereikt. In de periode van eind 2018 tot heden is de bus ongeveer zestig keer ingezet, met name voor promotionele activiteiten op het gebied van preventie en voorlichting.

Van Hemmen komt nu tot de conclusie dat de bus voor de gemeente 'geen meerwaarde' meer heeft. "De zichtbaarheid en bereikbaarheid van gemeenten is toegenomen net name door de vele digitale mogelijkheden en het toenemende gebruik daarvan. De politie heeft daarnaast de reguliere spreekuren in de drie dorpskernen. De huidige werkwijze van signalering, preventie en informatieverstrekking vanuit de politie en brandweer in combinatie met de korte lijnen met de gemeentelijke organisatie zorgen ervoor dat de beleving van veiligheid inmiddels een stuk beter is. Uit het klachtenregistratiesysteem van de gemeente komen ook geen andere signalen naar voren", aldus de burgemeester in een raadsbrief.

Veiligheidsregio

De gemeente heeft deze conclusie gedeeld met de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH), die eigenaar is van de bus. De VRH laat weten dat dit wordt beschouwd als een 'richtinggevend' advies. Er moest sowieso een besluit worden genomen over de toekomst van de bus, omdat die toe is aan vervanging. Het twitteraccount van de Buurtveiligbus is sinds 28 juni al opgeheven.