Archief
WOS/Jan Cammeraat

WOS/Jan Cammeraat

Redding Hoekse 'Berghaven-vogel': het vervolg

Nee, de Hoekse Vogel staat (nog) niet terug op zijn meerpaal. Op de foto staat een 'wilde' nazaat die zich in 's-Gravenzande heeft genesteld. Maar hoe staat het nu met de reddingspoging om de Hoekse Vogel weer op zijn meerpaal in de Berghaven te krijgen. Een beknopte update.

Op tien prominente locaties in Hoek van Holland staan meerpalen met daarop De Hoekse Vogel. De tien vogels zijn van roestvrijstaal. De meerpalen zijn afkomstig uit de oude Berghaven, waar ze al sinds 1884 stonden. De Hoekse Vogel in de Berghaven is sinds januari van zijn paal verdwenen. Samen met José Knippenberg, de kunstenaar die de beelden heeft ontworpen, heeft de WOS verschillende pogingen gedaan om de vogel weer op de meerpaal terug te krijgen.

Hulp is onderweg

Na de publicatie van ons laatste artikel kregen wij prompt een reactie van de KNRM in Hoek van Holland. Zij lieten weten graag mee te helpen met het opsporen van de verdwenen 'Berhaven-vogel'. Het leek zo eenvoudig, makkelijk en snel te kunnen slagen. Maar we zijn sinds 19 april alweer even verder. Het lijkt toch lastiger te zijn om die vogel even op te duiken. Op de vraag: gaat het jullie nog lukken om te kijken waar de vogel ligt en of jullie die kunnen opduiken?, kregen wij van Colette van den Berg van de KNRM in Hoek van Holland het volgende antwoord.

"Het is nog niet gelukt om met zekerheid vast te stellen waar de vogel is ondergedoken nadat hij van de meerpaal is gevallen. Een onderwaterdrone wordt lastig, omdat de vogel door het gewicht waarschijnlijk onder het slib zit, waardoor deze niet te zien is. Met een magneet wordt ook lastig, heb ik begrepen, omdat de vogel niet van metaal is gemaakt."

WOS

Helaas nog niet gelukt

"Het is helaas nog niet gelukt", vervolgt Colette. "De klus is schijnbaar moeilijker dan gedacht. We hebben het extern met onze contacten ook nog geprobeerd. Vanuit Defensie is er wel animo bij het duikteam om te helpen zoeken, maar dat zou dan puur kunnen als ze in de buurt zijn. Dus dat laat zich niet plannen; het kan volgende week zijn of over een paar maanden. Ik heb mijn best gedaan en ik baal er oprecht van dat de vogel nog steeds op de bodem lijkt te liggen. Deze hoort natuurlijk op de paal. Ik hou het in ieder geval in de gaten."

Kunstenaar José Knippenberg baalt enorm mee: "Het is de realiteit dat het een moeilijke klus wordt. De vogel is niet zomaar te grijpen. Maar ik blijf er vertrouwen in hebben dat het uiteindelijk toch goed komt."


Wordt nogmaals vervolgd dus ...

Heb jij een suggestie om de vogel terug op de paal te krijgen? Stuur je idee naar nieuws@wos.nl