Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Verdachte doodslaan Dominique (42) in Maassluis voorlopig op vrije voeten

De 27-jarige Wesly Z. uit Geldrop, die verdacht wordt van doodslaan van de 42-jarige Dominique in Maassluis, komt op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdagochtend besloten. Z. blijft wel verdachte.

Die zaterdag 18 maart rond 02.30 uur gaat het gruwelijk mis als Dominique samen met zijn 14-jarige zoon over de Fenacoliuslaan in Maassluis loopt. De twee komen vanaf een feestje bij de squashclub, waar zij een gezellige avond hebben gehad.

De zoon van het slachtoffer vertelde eerder dat zijn vader bij een woning aan de Fenacoliuslaan op een raam klopte. Vervolgens kwam er een boze vrouw naar buiten en kort daarna ook een man die agressief overkwam. De man, die vermoedelijk onder invloed was van alcohol, gaf Dominique vervolgens een klap, waarna het slachtoffer viel en overleed aan zijn verwondingen.

Camerabeelden

Volgens de Officier van Justitie staat het incident op beeld. "Er wordt eerst wat geduwd en getrokken, vervolgens wordt de klap gegeven", zei zij tijdens een zitting in de Rotterdamse rechtbank. De verdachte verklaarde dat het slachtoffer een vuist maakte. Uit de camerabeelden blijkt echter dat het slachtoffer een tas vasthad en daardoor helemaal geen dreigende gebaren kon maken. De verdachte zou onder invloed van alcohol zijn geweest.

Z. stond donderdagochtend voor de rechtbank in een zogeheten pro-formazitting, een zitting waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt besproken. Het ging voornamelijk of het wel of niet in de cel houen van de verdachte.

De verdachte werd verdacht van doodslag. De advocaat van de verdachte zette hier echter vraagtekens bij. Volgens de advocaat heeft Z. Dominique niet met opzet van het leven beroofd, daarnaast was er sprake geweest van 'slechts één klap'. De verdachte zou volgens de advocaat amper kunnen geloven hoe één klap zulke gevolgen kan hebben. De Officier van Justitie gaat erin mee dat doodslag lastig te bewijzen is en dat de verdenking (zware) mishandeling met de dood tot gevolg zal worden.

'Zwaar in detentie'

De verdachte zat sinds 19 maart vast, nadat hij zich had gemeld op het politiebureau. Volgens de advocaat van de verdachte heeft Z. het "ongelofelijk zwaar in detentie. Hoe langer het duurt, hoe zwaarder het wordt".

Daarnaast zou de verdachte voordat het incident plaatsvond zijn leven net weer op de rit hebben gehad. Een langere detentie zou grote gevolgen hebben voor de verdachte. Volgens de advocaat zou de verdachte dan zijn woning en baan kunnen verliezen.

Sectierapport

Uit het voorlopige sectierapport blijkt Dominique te zijn overleden als gevolg van ernstig hersenletsel. Het duurt overigens nog zeker een half jaar tot negen maanden voordat het definitieve sectierapport, dat duidelijkheid zal geven over de doodsoorzaak, beschikbaar is.

Het sectierapport zal onder andere duidelijkheid moeten geven of Dominique is komen te overlijden als gevolg van de klap of van de val. Omdat dat rapport nog lang op zich laat wachten en de verdenking geen doodslag meer is, mag de verdachte het onderzoek in vrijheid afwachten. Hij mag niet in Maassluis komen en heeft een contactverbod met de nabestaanden van het slachtoffer.

De volgende zitting is op 14 september, maar is dan naar alle waarschijnlijk ook niet inhoudelijk.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis