Archief
Archieffoto

Baljeu wil snel kans op terugkeer autoveer in beeld hebben

Gedeputeerde Jeanette Baljeu van de provincie Zuid-Holland wil zo snel mogelijk weten of en op welke termijn opnieuw een autopont kan worden ingezet op de veerverbinding Maassluis-Rozenburg.

Dat verklaarde zij woensdagmiddag in een vergadering van de Commissie Bereikbaarheid van de Provinciale Staten, waarin de stand van zaken met betrekking tot deze veerverbinding werd besproken.

Na het faillissement eind mei van twee dochterondernemingen van exploitant AquaSwets wordt momenteel met noodoplossingen de verbinding Maassluis-Rozenburg enigszins in stand gehouden. Dat gebeurt met de inzet van bussen en van een fiets-voetveer.

Zuid-Holland is tot een principe-overeenkomst gekomen met het bedrijf Damen voor een fiets-voetveer tussen Maassluis en Rozenburg. Die overeenkomst wordt op 5 juli ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten van Zuid-Holland.

De vertrouwde autoveren Staeldiep en Blankenburg behoren tot de boedel van het failliete bedrijf AquaSwets Veren BV. Gedeputeerde Baljeu wil nu dat Damen door de curator in genoemd faillissement in de gelegenheid wordt gesteld om op korte termijn de Staeldiep en de Blankenburg te kunnen inspecteren. Damen zou dan moeten kunnen berekenen wat er mogelijk is.

Afrondende onderhoudswerkzaamheden aan de Blankenburg zouden binnen zes tot acht weken hun beslag moeten kunnen krijgen. Dat verklaarde financieel-directeur Dimitri Romijn van Blue Amigo (AquaSwets) desgevraagd in de provinciale commissievergadering. Romijn was een verrassende inspreker in die vergadering. De andere zes waren grotendeels afkomstig vanuit Rozenburg en Voorne-Putten. Ook het Maassluise raadslid Gary Bouwer (Leefbaar Maessluys) brak een lans voor een spoedig herstel van de 'complete' veerdienst.