Archief
HH Delfland

Delfland heeft nieuw college, oppositie dient motie van afkeuring in

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een nieuw dagelijks bestuur. Donderdag zijn de vier nieuwe hoogheemraden geïnstalleerd.

Vorige week sloten de fracties van de BoerBurgerBeweging, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen samen met Ongebouwd, BVNL en JA21 al een coalitieakkoord. Zij hebben als belangrijkste thema de waterkwaliteit.

Namens de partijen werden Robert Tieman (BBB), Peter Ouwendijk (VVD), Manita Koop (CDA/CU-SGP) en Stijn van Boxmeer (Natuurterreinen) naar voren geschoven als hoogheemraad. Zij zijn in de verenigde vergadering van donderdag benoemd. Tieman met 18 stemmen voor en 11 tegen (1 ongeldig), de andere drie met 17 stemmen voor en 13 tegen.

Motie van afkeuring

Dat geen van de kandidaten de volledige steun kreeg, was overigens al aangekondigd door de oppositiepartijen. Die dienden een zogeheten motie van afkeuring in, om daarmee hun ongenoegen kenbaar te maken. Daarnaast stemden zij dus tegen de benoeming van de hoogheemraden. "De vier progressieve partijen zijn absoluut niet te spreken over het formatieproces. AWP, PvdA en PvdD werden op voorhand buitengesloten door VVD en BBB. Met Water Natuurlijk is wel gesproken, maar die partij pleitte voor een evenwichtig college met twee conservatieve en twee progressieve partijen", zo is te lezen in een persbericht van de oppositie.

In een reactie stelt Nieske Dijkshoorn (BBB) dat dit een pertinente leugen is. "Er hebben door de verkenner gesprekken plaatsgevonden met alle fracties en niemand is op voorhand uitgesloten", aldus Dijkshoorn.

Verdeling van de portefeuilles

  • Robert Tieman (BBB), Waterketen
  • Peter Ouwendijk (VVD), Waterveiligheid & Financiën
  • Manita Koop (CDA/CU-SGP), Waterkwantiteit
  • Stijn van Boxmeer (Natuurterreinen), Waterkwaliteit