Archief
WOS

WOS

Commissaris Jasbank naar nieuwe locatie

Kunstenaar Frank Dam en het Historisch Genootschap Hoek van Holland pleiten er voor om het monument aan de Schelpweg te verplaatsen naar de Algemene begraafplaats.

In 2022 heeft de kunstenaar een replica van de originele gedenkplaat met de originele typografie aangebracht. De kunstenaar stelt nu voor om de Commissaris Jasbank te verplaatsen naar de Algemene begraafplaats in Hoek van Holland. De directie van de begraafplaats heeft aangegeven grote belangstelling te hebben voor herplaatsing.

De huidige lokatie aan de Schelpweg is verre van ideaal. Een deel van het toegangstrapje is al onder de aarde is verdwenen. Toegang tot de bank is lastig aangezien het een beschermd natuurgebied betreft en de zichtbare achterkant is afgewerkt met cement en dit geeft bepaald geen esthetische aanblik. Tevens is de bank na jarenlange verwaarlozing deels gerestaureerd en schoongemaakt. Het eigendom van de Jasbank is onduidelijk.

Het Historisch Genootschap Hoek van Holland maakt de aantekening dat het monument dan binnen de hekken van de begraafplaats moet komen te staan. Daar is immers de minste kans op vandalisme of dat de bank een verzamelplek voor hangjongeren wordt. Het Historisch Genootschap heeft het verzoek via een brief aan de Gedenktekencommissie Rotterdam kenbaar gemaakt.