Archief
WOS

WOS

Westland 11 miljoen euro in de plus

De jaarrekening van de gemeente Westland over 2022 laat een positief resultaat zien van zo'n 11 miljoen euro. Daarvan wil het college ruim 6 ton toevoegen aan bestaande bestemmingsreserves en 1,7 miljoen overhevelen naar 2023. Dan blijft onder de streep 8,6 miljoen over wat in de algemene reserve zou moeten worden gestopt.

Dit blijkt uit de concept-jaarstukken die donderdag naar de gemeenteraad zijn gestuurd. In de jaarstukken stelt de gemeente dat het positief resultaat zelfs ruim 14 miljoen is, maar daar zit 3,6 miljoen bij van het geld dat van het Rijk is gekregen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en dat niet is uitgegeven.

Het positieve rekeningresultaat is vooral het gevolg van een hogere uitkering uit het Gemeentefonds. Wethouder financiën Ben van der Stee is tevreden, maar plaatst wel enkele kanttekeningen. "We moeten onze financiële positie plaatsen in de context van de onzekerheden die er zijn rondom de hervormingsagenda van het Rijk voor jeugdzorg, de financiering van de Wmo en de herverdeling van het gemeentefonds in 2026 en 2027, wat in gemeenteland het 'ravijn' wordt genoemd." Door al die onzekerheden wacht de gemeente volgens hem een enorme uitdaging om inkomsten en uitgaven in de toekomst in evenwicht te houden.

Bij de meeste gemeentelijke programma's werd in 2022 minder geld uitgegeven dan was voorzien. Alleen op het gebied van verkeer, vervoer en waterstaat en bij sport, cultuur en recreatie werd meer uitgegeven dan begroot. Deels is dat veroorzaakt door uitstel of een langere looptijd van projecten. Daarom worden budgetten naar 2023 overgeheveld.

Bij het sociaal domein noteert de gemeente ook een plus, maar dat komt omdat het niet uitgegeven geld voor de opvang Oekraïners wordt meegeteld. Voorgesteld wordt die 3,6 miljoen euro te stoppen in de nieuwe reservepot 'Opvang vluchtelingen en statushouders'.

De reservepositie van de gemeente is ten opzichte van 2021 gestegen met 6,4 miljoen naar 271,3 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarstukken. De schuldpositie van de gemeente (langlopende geldleningen) bedroeg eind vorig jaar 314,0 miljoen euro, dat is 34 miljoen lager dan was begroot en 5 miljoen lager dan eind 2021.