Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Boekhandel Het Keizerrijk gaat sluiten: 'Ik ga het verschrikkelijk missen'

In Maassluis is al 22 jaar boekhandel 'Het Keizerrijk' gevestigd. De afgelopen vijf jaar werd de winkel gerund door Onno Huiberts, maar hij is helaas genoodzaakt om de winkel te sluiten.

"24 juni is de laatste dag dat de boekwinkel is geopend", begint Huiberts. "We hebben als samenleving een paar beroerde jaren gehad. Dat merk je; mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven. Dan kies je voor een brood, een pak melk en een kropsla. En dat boek koop je alleen als het er nog af kan."

Tekst gaat verder onder de video.

Veel klanten komen deze dagen nog een keer langs om Huiberts te bedanken. "Het is fijn om te horen dat de klanten dankbaar zijn geweest." Het laat zien hoe geliefd zijn boekenwinkel is. Zelf gaat hij het heel erg missen. "Ja, verschrikkelijk. Ik verlies veel bekende gezichten en mis de gesprekken met klanten. Sommige klanten komen hier meerdere keren per week. Niet alleen om iets te kopen, maar ook voor koffie en een praatje. Soms weet ik dat het niet goed gaat met hen, en dan bellen ze mij op om afscheid te nemen. En een paar dagen later zijn ze dood. Dat zijn heel bijzondere dingen die je meemaakt in je winkel. Het vormt een onderdeel van het sociale spel in de maatschappij en is als zodanig denk ik belangrijk. Niet iedereen zit te wachten op mijn mening. En dat hoeft uiteraard ook niet. Maar het is wel belangrijk in het intermenselijk verkeer."

Hoe moet Maassluis straks verder zonder Het Keizerrijk?

"In ieder geval lezend", zegt Huiberts. "Lezen is niet alleen een kwestie van tijdverdrijf. Het is bovenal kennisnemen van ideeën van anderen. Kennisnemen hoe een ander in elkaar zit. Je horizon verbreden. Ik weet dat dat vandaag de dag ook op een andere manier kan. Maar lezen helpt om een ander te begrijpen. Dus misschien uiteindelijk een betere wereld creëert."

De winkel is nog open tot het door Het Keizerrijk georganiseerde boeken- en platenmarkt. Op 24 juni valt het doek echt. "Het is niet anders", sluit Huiberts oprecht emotioneel af.