Archief
WOS

WOS

Zelf je blauwe bessen plukken, het kan in Poeldijk

Frambozen plukken, dat kunnen Westlanders al jaren bij De Framblij in Monster. Maar vanaf komende vrijdag kun je ook zelf blauwe bessen van de planten halen, in Poeldijk. Daar opent namelijk Pluktuin De Blauwe Bes.

Theo Duijvestijn 'tuint' al jaren aan de Arckelweg. Eerst had hij tomaten, sinds een aantal jaar dus blauwe bessen. "We waren op zoek naar een product dat weinig in kassen wordt geteeld en blauwe bessen leek ons een uitdaging."

Het oogsten is vrij arbeidsintensief, weet de kweker. "Elke bes wordt met de hand van de struik geplukt en je moet goed bekijken of de vrucht rijp is." Duijvestijn kwam daardoor samen met Angelo Damen op het idee om mensen zelf blauwe bessen te laten oogsten. Damen: "Ik zei tegen Theo: 'Je hebt zo'n mooi product, zo'n grote tuin!'. Natuurlijk veilt hij een deel, maar hoe leuk is het om mensen zelf te laten plukken. Zo krijg je het ouderwetse tuindersgevoel."

Aan blauwe bessen geen gebrek.

Angelo Damen

Bezoekers krijgen een mandje en die mogen ze voor een bepaald bedrag vullen. Dat mandje heb je niet zo 1, 2, 3 vol. "De bessen zijn groot, maar ook weer klein tegelijk. Dus je bent wel even bezig. Maar we hebben ook de tijd", vervolgt Damen. "Als je hier komt, moet je de tijd nemen. Een beetje genieten van de rust. Het is heerlijk en zen tegelijk."

Hoeveel bezoekers er op de pluktuin afkomen, weten de tuinders nog niet. "Maar aan blauwe bessen geen gebrek, laat maar komen", zegt Damen. Duijvestijn vult aan: "De bessen die niet door de klanten worden geplukt, die plukken wij zelf en gaan naar de veiling in Zaltbommel. Daar komen ze nog ouderwets voor de klok. Dat is nostalgie."